Jouluinen vaalea kauralimppu

Joulun aikaan sopivat hyvin hieman makeat ja mausteiset leivät. Perinteisimmät joululeivät ovat siirapilla maustettuja. Tässä on uudeksi ideaksi vaalea kaurainen joululimpun ohje, makuina hunaja, appelsiini ja pomeranssinkuorijauhe. Limpun saa näyttäväksi, kun sen tekee letitetystä taikinasta.

Vaalea kauralimppu

  • 2-3 kpl
  • Juuri:
  • 6 dl appelsiinimehua
  • 50 g hiivaa
  • ½ dl hunajaa
  • 100 g appelsiinimarmeladia
  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • Taikina:
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl fenkolia
  • 1 tl pomeranssinkuorijauhetta
  • 1 dl mantelilastuja
  • 50 g voisulaa
  • 7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • Pinnalle: hunajavettä, kaurahiutaleita, mantelilastuja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää hunaja ja marmeladi sekä hiivaleipäjauhot, kauraleseet ja –hiutaleet ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että saat kunnon kimmoisan taikinan.

Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 6-9 pitkää (n.30 cm) säiettä ja tee aina kolmesta säikeestä yksi letti. Kierrä letti löysälle kiepille niin, että saat ympyrän mallisen leivän. Tai jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä jokaisesta iso pyöreä limppu (tee pyöritellen kuin pikkupullia). Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.

Voitele leipien pinnat hunajavedellä, koristele kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla. Paista leipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat