Jos paino ei putoa, syy voi piillä tahdonvoiman sijaan aivoissa: "Ihmiset ajattelevat edelleen..."

Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa 8:31
KATSO MYÖS: Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa.

Liikalihavien aivot reagoivat tutkimuksessa ravinteisiin eri tavalla kuin muiden. 

Laihduttaminen on miljardibisnestä, ja taannoin esimerkiksi laihdutuslääke Ozempicin suosio räjäytti sen kysynnän. Pysyviä laihdutustuloksia on kuitenkin vaikeaa saavuttaa, ja esimerkiksi suosittu pätkäpaasto ei välttämättä ole tutkimuksen mukaan niin tehokas painonpudotuskeino kuin on luultu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan laihtumisvaikeuksien syy saattaakin löytyä aivoista. Nature Metabolismissa julkaistun tutkimuksen mukaan liikalihavien aivot saattavat nimittäin reagoida ravintoaineisiin eri tavalla kuin muiden. Ilmiö piti paikkansa, vaikka henkilö olisi jo laihtunut merkittävän määrän, kertoo GMA.

– Tutkimus todella, todella vahvistaa, että biologiset ja aivoihin liittyvät syyt liittyvät ylipainoon ja liikalihavuuteen, ja ne ovat todellisia, liikalihavuuteen erikoistunut lääkäri Jennifer Ashton kommentoi.

Tutkimus oli kooltaan vaatimaton: siihen osallistui vain 60 henkeä. Puolella tutkituista oli liikalihavuusdiagnoosi.

Aivot reagoivat ravinteisiin eri tavoilla

Koehenkilöiden vatsoihin annettiin nesteenä erilaisia liuoksia, joissa oli glukoosia, lipidejä tai pelkkää vettä. Aivojen vastetta nesteisiin tutkittiin magneettikuvin noin puolen tunnin kuluttua; myös veren hormonitasoja mitattiin. Koehenkilöt myös kuvailivat näläntunnettaan tutkijoille.

Tulosten mukaan aivojen niin sanotut palkkiokeskukset aktivoituivat tavanomaisesti, jos henkilö ei ollut liikalihava. Liikalihavilla aktivoitumista ei kuitenkaan tapahtunut samalla tavalla.

Tutkimusta tehneen Mireille Serlien mukaan tutkijat osasivat odottaa, että vaste ravintonesteeseen olisi koehenkilöillä erilainen, mutta vasteen puuttuminen tuli yllätyksenä.

Koe uusittiin kolmen kuukauden kuluttua. Tulos oli sama, vaikka liikalihavat osanottajat olivat ruokavalion avulla laihtuneet kymmenen prosenttia painostaan.

Tutkijoiden mukaan palkkiovasteen puuttuminen voisi liittyä ylensyöntiin ja tehdä ruokailutapojen muuttamisesta vaikeaa.

– Tämä voisi selittää, miksi ihminen ylensyö, vaikka on jo saanut tarpeeksi kaloreita. Ja mikä tärkeämpää, tämä voisi selittää, miksi painon pitäminen poissa on niin vaikeaa, Serlie kommentoi SciTech Dailylle.

Kanadassa asiantuntijat ovat jo suositelleet, että lihavuus tulisi määrittää ihmisen terveydentilan, ei pelkän painon perusteella. Lääkärin ei tulisi neuvoa lihavuudesta kärsivää pelkästään laihduttamaan vaan katsoa tämän terveyttä kokonaisvaltaisemmin.

Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston tutkijat puolestaan ovat aiemmin esittäneet, että muovituotteiden sisältämät kemikaalit voivat olla osasyyllisiä väestön lihomiseen.

"On epäselvää, miksi osa ihmisistä jatkaa ylensyömistä, osa ei"

Koska kaikki tutkitut olivat yli 40-vuotiatia, tulos ei välttämättä päde nuorempiin. Lisäksi tutkimuksessa käytettiin letkuruokintaa, joka ei vastaa useimpien ihmisten tavanomaisia ruokailutapoja. Siksi tulos ei välttämättä päde kaikissa tilanteissa. 

Tutkijoiden mukaan tulos ei myöskään tarkoita, ettei liikalihava ihminen voisi pudottaa painoaan ja saavuttaa pysyvää tulosta. Serlien mukaan jokainen myös ylensyö joskus. 

– On epäselvää, miksi osa ihmisistä jatkaa ylensyömistä, osa ei. Meidän täytyy selvittää, missä menee raja, jonka jälkeen aivot alkavat menettää kykyään säännellä ruoan syömistä, ja mikä tuota rajaa säätelee. Jos tietäisimme, koska ja miten ilmiö tapahtuu, sen kenties voisi estää.

"Olemme osoittaneet, että aivoissa on aitoja eroja"

Serlien mukaan tulevaisuuden tavoitteena voisi olla palauttaa aivojen kyky aistia ravinteita. Tutkimus kuitenkin alleviivaa aivojen avainasemaa painonhallinnassa.

– Ihmiset ajattelevat edelleen, että liikalihavuus johtuu vain tahdonvoiman puutteesta. Olemme osoittaneet, että aivoissa on aitoja eroja, kun kyse on ravintoaineiden havaitsemisesta.

Liikalihavuusjärjestön Angela Fitch kertoi Washington Examinerille pitävänsä tuloksia rohkaisevina.

– Olemme vuosia kertoneet ihmisille, että liikalihavuus on sairaus. Siihen liittyy perustavanlaatuisia biologisia prosesseja, jotka eivät toimi oikein, hän toteaa.

Fitchin mukaan liikalihavuutta tulisi hoitaa sairauden tapaan sen sijaan, että se nähdään "henkilökohtaisena epäonnistumisena".

Katso myös: Suomi on läskifobinen yhteiskunta, sanoo stand up -koomikko ja kirjailija Raisa Omaheimo

Stand up-koomikko ja kirjailija Raisa Omaheimon mukaan lihavuus tekee näkymättömäksi 5:17
Raisa Omaheimon mukaan lihavuus tekee näkymättömäksi.

Lue myös:

    Uusimmat