Tarpeeton painon pudottaminen aktivoi elimistössä biologisia mekanismeja, jotka edesauttavat lihomista ja voivat lisätä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Laihduttaminen pienentää lihavien ihmisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta normaalipainoisilla ilmiö on päinvastainen. Mikäli tarvetta painonpudotukselle ei ole, laihduttaminen suurentaa diabeteksen puhkeamisen vaaraa.
Lisää näyttöä turhan laihduttamisen riskeistä
Asia käy ilmi PLOS Medicine -tiedelehdessä ilmestyneestä amerikkalaistutkimuksesta, jossa tarkasteltiin lähes 200 000 terveen aikuisen tietoja kolmesta eri tutkimuksesta. Valtaosa tutkituista oli naisia.
24 vuotta jatkuneessa seurannassa havaittiin, että lähtötilanteessa normaalipainoisten osallistujien raportoimat laihdutusyritykset millä tahansa tavalla olivat yhteydessä lihomiseen ja kohonneeseen diabetesriskiin.
Eniten normaalipainoisten diabetesriskiä kasvatti painon pudottaminen kaupallisilla laihdutuskuureilla tai laihdutuspillereillä, jotka olivat yhteydessä 54 prosenttia suurempaan diabetesriskiin.
Lihavilla sen sijaan jo vajaan viiden kilon laihtuminen oli yhteydessä pienentyneeseen diabeteksen kehittymisen todennäköisyyteen. Parhaiten sairastumisriskiä pienensi laihduttaminen liikunnalla, jonka tiedetään ennestään parantavan sokeritasapainoa ja kehon koostumusta. Ylipainoisilla laihduttaminen pienensi niin ikään diabetesriskiä, mutta vähemmän kuin lihavilla.
Samainen ilmiö on havaittu suomalaisessakin aineistossa. Vuonna 2020 ilmestyneessä todettiin, että toistuvat laihdutusyritykset lisäävät normaalipainoisen riskiä lihoa, mikä yhdessä epäterveellisten elintapojen kanssa suurentaa diabetesriskiä.