Pudotatko painoa, vaikka et ole lihava? Tämä siitä uhkaa seurata – kaksi erityisen haitallista laihdutustapaa

"Missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista?" 1:25
Tutkija Anu Joki kertoo, missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista.

Tarpeeton painon pudottaminen aktivoi elimistössä biologisia mekanismeja, jotka edesauttavat lihomista ja voivat lisätä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Laihduttaminen pienentää lihavien ihmisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta normaalipainoisilla ilmiö on päinvastainen. Mikäli tarvetta painonpudotukselle ei ole, laihduttaminen suurentaa diabeteksen puhkeamisen vaaraa.

Lisää näyttöä turhan laihduttamisen riskeistä

Asia käy ilmi PLOS Medicine -tiedelehdessä ilmestyneestä amerikkalaistutkimuksesta, jossa tarkasteltiin lähes 200 000 terveen aikuisen tietoja kolmesta eri tutkimuksesta. Valtaosa tutkituista oli naisia.

24 vuotta jatkuneessa seurannassa havaittiin, että lähtötilanteessa normaalipainoisten osallistujien raportoimat laihdutusyritykset millä tahansa tavalla olivat yhteydessä lihomiseen ja kohonneeseen diabetesriskiin.

Eniten normaalipainoisten diabetesriskiä kasvatti painon pudottaminen kaupallisilla laihdutuskuureilla tai laihdutuspillereillä, jotka olivat yhteydessä 54 prosenttia suurempaan diabetesriskiin.

Lihavilla sen sijaan jo vajaan viiden kilon laihtuminen oli yhteydessä pienentyneeseen diabeteksen kehittymisen todennäköisyyteen. Parhaiten sairastumisriskiä pienensi laihduttaminen liikunnalla, jonka tiedetään ennestään parantavan sokeritasapainoa ja kehon koostumusta. Ylipainoisilla laihduttaminen pienensi niin ikään diabetesriskiä, mutta vähemmän kuin lihavilla.

Samainen ilmiö on havaittu suomalaisessakin aineistossa. Vuonna 2020 ilmestyneessä väitöstutkimuksessa todettiin, että toistuvat laihdutusyritykset lisäävät normaalipainoisen riskiä lihoa, mikä yhdessä epäterveellisten elintapojen kanssa suurentaa diabetesriskiä.

Ikilaihduttaja Veera kyllästyi noidankehään – tällaista ruokafilosofiaa hän noudattaa nyt. Juttu jatkuu videon ja linkin alla.

Lapsesta asti laihdutuskuurilla ollut bloggaaja Veera Bianca kyllästyi noidankehään – tällaista ruokafilosofiaa hän noudattaa nyt 0:48
KATSO VIDEO: Lapsesta asti laihdutuskuurilla ollut bloggaaja Veera Bianca kyllästyi noidankehään – tällaista ruokafilosofiaa hän noudattaa nyt.

Laihduttamisen sijaan katse painonhallintaan

Tutkijat epäilevät, että ilmiötä selittävät erot eri kokoisten ihmisten biologisissa mekanismeissa. 

Elimistömme on suunniteltu pitämään kiinni saavutetusta painosta. Laihduttaminen aktivoi lihomista edesauttavia biologisia mekanismeja, mikä ilmenee esimerkiksi aineenvaihdunnan alenemisena, näläntunteen lisääntymisenä sekä mahdollisesti myös rasvan lisääntymisenä.

On lisäksi mahdollista, että normaalipainoiset laihduttajat ovat alun perinkin suuremmassa riskissä lihoa ja sairastua. Erityisesti tiukkojen dieettien avulla nopeasti pudotetuilla kiloilla on tapana tulla takaisin korkojen kera, mikä voi johtaa toistuviin laihdutusyrityksiin ja painon jojoiluun.

Normaalipainoisten henkilöiden kannattaisikin ensisijaisesti keskittyä elämään terveellisesti, jotta vaa’an lukema ei vastaisuudessakaan nousisi. Laihduttamisen pitäisi tapahtua lääketieteellisin perustein, ei siis esimerkiksi ulkonäköpaineiden vuoksi.

Syötkö riittävästi kasviksia? Katso alla olevalta videolta, miltä päivän saantisuositus lautasella näyttää.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä – kolme eri vaihtoehtoa.

Lue myös:

    Uusimmat