Brittiprofessori tyrmää yhden laihdutusmetodin: "Täyttä hölynpölyä"

"Missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista?" 1:25
KATSO MYÖS VIDEO: "Missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista?" – väitöskirjatutkija Anu Joki Helsingin yliopistosta on työssään perehtynyt elinikäiseen painonhallintaan.

Brittiprofessorin mukaan kalorien laskemisesta voi seurata laihtumista, mutta hän mielestään se myös usein "riistää" laihduttajaa.

Ravitsemuksen asiantuntijaksi tituleerattu brittiläinen professori Tim Spector King’s College Londonista ei pidä kalorien laskemista toimivana keinona, jos tavoitteena on pudottaa painoa. Hän kertoi näkemyksistään The Diary of a CEO with Bartlett -podcastin haastattelussa ja niistä uutisoi lisäksi New York Post.

– [Kalorien laskeminen] on täyttä hölynpölyä, hän lataa podcastissa.

Spectorin mukaan ei olisi olemassa sellaista pitkän aikavälin tutkimusta, joka olisi osoittanut kalorien laskemisen olevan tehokas laihdutustapa ja ylläpitävän painonpudotusta muutaman ensimmäisen viikon jälkeen. 

Myös vuosi sitten haastattelemamme ravitsemusterapeutti Kirsi Englund on sanonut, että kalorien laskeminen ei ainakaan pidemmän päälle olisi hyvä idea.

Toisaalta New York Post kertoo, että esimerkiksi Ison-Britannian kansallinen terveyspalvelu NHS on nimennyt kalorien laskemisen erääksi keinoksi laihtua. THL puolestaan muistuttaa, että painonhallinnassa keskeistä ovat terveyttä edistävä ruokavalio, kohtuulliset annoskoot, säännöllinen ateriarytmi, riittävä uni sekä fyysinen aktiivisuus.

Professori ei kannata kalorien laskemista

Orjallisesta kalorien laskemisesta voi seurata painon putoamista, mutta Spectorin mukaan sellainen usein "riistää" laihduttajaa.

– Kehosi evoluutiomekanismit tekevät sinusta nälkäisemmän jokaisella energiavajeisella viikolla, hän väittää.

Spector kertoo, että kun ihminen rajoittaa kalorinsaantiaan, hänen kehonsa menee ikään kuin sammutustilaan, jolla on epäedullinen, aineenvaihduntaa hidastava vaikutus.

– Väistämättä yli 95 prosenttia ihmisistä palaa lähtötasolle painonsa kanssa ja monet menevät sen yli.

– Jos he tekevät tuon tyyppisiä kalorirajoituksia, he palautuvat takaisin lähtöpisteeseen.

Keskitytään liikaa kaloreihin, ei laatuun

Spectorin mielestä se, että elintarvikkeiden merkinnöissä keskitytään kaloreihin, on yritys kääntää kuluttajien huomio pois ruoan laadun ongelmista.

– Elintarviketeollisuus haluaa sinun keskittyvän kaloreihin, rasvapitoisuuteen ja sokeriin, jotta sinun ei tarvitse miettiä ruoan laatua, hän uskoo.

– Se on myös asia, jota heidän on hyvin helppo hallita.

Spector on sitä mieltä, että sen sijaan, että oltaisiin kiinnostuneita kalorinsaannista, ihmisen pitäisi oppia syömään laadukasta ruokaa. Hänen mukaansa tämä onnistuisi noudattamalla kasvipohjaista ruokavaliota ja syömällä ruokaa "puhtaassa muodossa". Näillä tarkoitetaan esimerkiksi pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä ja vihanneksia.

Kalorien laskeminen "mahdotonta"

Professori Spector muistuttaa lisäksi, että kalorien laskeminen olisi käytännössä katsoen mahdototonta, koska elintarvikepakkausten pakkausselosteet voivat olla epätarkkoja ja ravintoloiden annoskoot saattavat vaihdella.

– Jos yrität pudottaa painoa, suosittelisin syömään monipuolisesti erilaisia ruokia.

Professori jakaa omat vinkkinsä kevennykseen

Professori Spector on lokakuussa 2022 julkaissut ravitsemusta käsittelevän kirjan ”Food For Life: The New Science of Eating Well”. Daily Mailin haastattelussa hän kertoi kolme mielestään tärkeintä vinkkiä painonpudotukseen.

Ensinnäkin Spectorin mielestä tulisi välttää ultraprosessoituja ruokia. Toisekseen hän liputtaa aikarajoitteisen syömisen puolesta, kuten että syötäisiin kaikki ateriat kymmenen tunnin aikaikkunan sisällä. Lisäksi viikon aikana tulisi syödä 30 erilaista kasvista.

Pätkäpaasto näyttäisi jakavan asiantuntijoiden mielipiteitä. Erään vuonna 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan sen terveysnäytöistä on saatu lisää hyötyä, mutta erään vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan se ei laihduta tehokkaammin kuin kaloreiden saannin rajoittaminen. Hiljattain taas kerroimme kiinalaistutkimuksesta, jonka mukaan pätkäpaasto voi saada tyypin 2 diabeteksen remissioon ja että vuorotyöläiselle sopisi syödä ruokansa kymmenen tunnin aikaikkunassa.

Spector kertoo myös, että terveellinen painonpudotus ei tapahdu viikoissa, vaan vuosissa ja kuukausissa. Terveyden kannalta optimaalisen painon voi saavuttaa ja siinä pysyä, jos siirrytään pois kalorikeskeisestä ajattelusta ja keskitytään syömään monipuolisesti ja kasvispitoisesti. 

KATSO MYÖS VIDEO: Näin voit vähentää lihan käyttöä!

Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen 7:37
Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi.

Lue myös:

    Uusimmat