Aliarvioitu tekijä lihomisen taustalla? Norjalaistutkijat syyttävät arjen esineitä

Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston tutkijat esittävät, että muovituotteiden sisältämät kemikaalit voivat olla osasyyllisiä väestön lihomiseen. Useiden kemikaalien havaittiin laboratoriokokeissa edistävän epäkypsien emosolujen kehittymistä rasvasoluiksi.

Monikäyttöisiä, edullisia ja helposti työstettäviä muoveja käytetään lukuisissa kulutustuotteissa astioista huonekaluihin ja erilaisiin pakkauksiin. Muovi on kätevä, muttei ongelmaton materiaali.

Valtavan jätekuorman lisäksi huolena ovat kemikaalit, jotka ympäristöön liuetessaan voivat aiheuttaa harmia terveydelle. Osa kemikaaleista on jo osoittanut tältä osin haitallisiksi. Esimerkiksi bisfenoli A (BPA) tiedetään hormonihäiriköksi, jolla voi olla kielteisiä vaikutuksia muun muassa hedelmällisyyteen ja hermostoon.

Hormoneilla on näppinsä pelissä myös aineenvaihdunnassa. Nyt norjalais-saksalainen tutkijatiimi on saanut vihiä siitä, että päivittäinen altistuminen muovituotteiden kemikaaleille voi johtaa myös lihomiseen. Tutkijoiden mukaan kemikaalit voivat olla tärkeä mutta aliarvioitu ympäristötekijä lihavuuden lisääntymisen taustalla.

Muovien kemikaalit lisäsivät rasvasoluja

Norjalaisvetoinen tiimi löysi 34 arkipäiväisestä tuotteesta, kuten jogurttipurkeista, juomapulloista ja keittiösienistä, yli 55 000 erilaista kemikaalia ja yli 600 erilaista kemikaaliseosta. Näistä yhdentoista tiedetään ennestään vaikuttavan aineenvaihduntaan.

Laboratoriokokeet osoittivat, että joka kolmanneksesta tutkitusta muovituotteesta löytyi kemikaaleja, jotka edistivät rasvasolujen kehittymistä. Aineet ohjelmoivat uudelleen niin sanottujen emosolujen toimintaa muuttaen ne rasvasoluiksi, jotka lisääntyivät ja kasaantuivat ylimääräiseksi rasvaksi.

Osa tutkituista muovituotteista sisälsi kemikaaleja, joiden tiedetään ennestään vaikuttavan aineenvaihduntaan. Osa rasvasolujen kertymiseen vaikuttavista kemikaaleista taas oli uusia tuttavuuksia.

Katso video: Miten selvitä kauppareissusta ilman muovia? MTV Uutiset Live otti asiasta selvää! Juttu jatkuu videon alla.

Tunnistamattomat kemikaalit terveysuhka?

Ei ole poikkeuksellista, että ihmisestä löydetään haitallisia kemikaaleja, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita terveyshaittoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Oleellista on ainekohtaisissa raja-arvoissa pysyminen.

Esimerkiksi BPA:n kohdalla tämä tarkoittaa 4 mikrogramman päiväannosta painokiloa kohden. Tällaisesta määrästä tuskin seuraa merkittäviä terveyshaittoja, vaikka ihminen alistuisi kemikaalille koko elämänsä ajan. Ihmisen altistumisen BPA:lle on arvioitu olevan raja-arvoja monin kerroin vähäisempää.

Kemikaalien aiheuttamien terveysriskien arvioiminen yksi aine kerrallaan voi kuitenkin johtaa haittojen aliarvioimiseen, sillä todellisuudessa ihmiset eivät altistu pelkästään yhdelle kemikaalille vaan useiden kemikaalien seoksille.

Norjalaistutkijat varoittavat tiedotteessaan, että muovit sisältävät toistaiseksi tunnistamattomia kemikaaleja, jotka vaikuttavat kielteisesti rasvan varastoimiseen ja voivat osaltaan edistää väestön lihomista.

Ylipaino on maailmanlaajuinen ongelma

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että lihavien ihmisten määrä maailmassa on kolminkertaistunut vuodesta 1975. Maailmassa on arviolta 2 miljardia vähintään ylipainoista aikuista ja määrä on kasvussa.

Yksinomaan muovien kemikaaleja ei voi lihavuuden yleistymisestä syyttää. WHO:n mukaan perimmäinen syy ihmisten lihomiseen on lisääntynyt runsaskaloristen ruokien syönti ja vähentynyt liikunnan määrä.

Liikakilot altistavat lukuisille ehkäistävissä oleville sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle ja joillekin syöville.

Jos muovien sisältämien kemikaalien lihottava vaikutus vahvistuu jatkotutkimuksissa, voisi altistuksen vähentämisestä olla apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian hillitsemisessä. On kuitenkin todettava, että eväslaatikon materiaalin sijaan painonhallinnassa merkittävämpää on se, mitä rasiasta löytyy.

Kuulutko riskiryhmään? Alla olevalla videolla esitellään helppo kikka, joka paljastaa, kannattaisiko kiloja pudottaa.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso video: Helppo narukikka paljastaa vyötärölihavuuden.

Lue myös:

    Uusimmat