Mainos

Jos löydät maastosta pienen ruskean paketin, älä koske siihen paljain käsin – äläkä anna koirasi syödä pakettia

Elintarviketurvallisuusvirasto kehottaa ihmisiä olemaan koskematta raivotaudin syöttirokotteisiin, joita se levittää kaakkoisrajalle huomisesta alkaen.

Evira levittää ilmasta maastoon 180 000 rokotetta, jotka on tarkoitettu pienpedoille. Virasto korostaa, että ihmiset eivät saa koskea syötteihin, sillä muuten pienpedot voivat jättää ne syömättä ihmisen hajun takia.

Syöttejä ei pudoteta piha-alueille eikä vesistöihin. Levitysalue ulottuu Ilomantsista Vironlahdelle ja kattaa kokonaisuudessaan noin 10 000 neliökilometriä.

– Jos syötti on pudonnut asutuksen lähelle, sen voi siirtää suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan. Jos syöttejä löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta on hyvä ilmoittaa Eviraan, erikoistutkija Tiina Nokireki ohjeistaa Eviran sivuilla.

Syöttirokotteet ovat muutaman sentin kokoisia, haisevat voimakkaasti kalauutteelta ja ovat väriltään ruskeita. Ne sisältävät heikennettyä raivotautivirusta, jotka on säilötty nesteeseen foliokapseliin syöttien sisälle.

Jos rokotetta joutuu nenän, suun tai silmien limakalvoille, pitää kohtia huuhdella välittömästä runsaalla vedellä 15 minuutin ajan. Jos rokotetta joutuu haavoihin, pitää haavaa pestä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan ja puhdistaa ne 70 prosenttisella alkoholilla. Tämän jälkeen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, Evira neuvoo.

Koirien ei saa antaa syödä rokotteita, sillä ne voivat aiheuttaa oksentelua ja huonovointisuutta.

Eläimen raivotauti eli rabies on keskushermostosairaus, joka tarttuu kaikkiin nisäkkäisiin. Se leviää useimmin sairastuneen eläimen puremasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.