Jos hanavettä juo sellaisenaan keittokehotuksesta huolimatta, millaisia oireita voi saada? Lääkäri vastaa

Vaivaako vatsatauti? Hakeuduthan näistä oireista lääkäriin 1:47
KATSO MYÖS: Vaivaako vatsatauti? Hakeuduthan näistä oireista lääkäriin.

Juomavesi kehotetaan usein keittämään putkirikon aiheuttaman vesikatkon jälkeen varatoimenpiteenä, mutta jos juomaveteen olisi päätynyt taudinaiheuttajia, seurauksena on usein vatsaoireita.

Niissä kotitalouksissa, joita häiriö koski, kehotettiin reilun vuorokauden ajan keittämään hanasta tulevaa vettä viiden minuutin ajan ennen sen käyttöä talousvetenä.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tartuntatautiyksikön ylilääkäri Daniel Juselius kertoo, että Espoon putkirikon tapauksessa on kuitenkin vain hyvin pieni mahdollisuus, että juomaveteen olisi päätynyt taudinaiheuttajia.

– Jo maanantai-iltana otetut näytteet olivat puhtaita, joten sairastumisen mahdollisuus on lähinnä teoreettinen, Juselius kertoo. 

Saastuneen veden juominen voi aiheuttaa vatsaoireita

Yleisesti ottaen tilanteissa, joissa on riski, että vesiverkostoon olisi päätynyt jotain maaperästä putkirikon kautta, keitettäväksi kehotetun veden juominen suoraan hanasta voisi aiheuttaa erilaisia vatsatautioireita.

– Käytännössä kyseessä olisi ripulia, oksentelua, pahoinvointia ja kuumetta, Juselius listaa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että kukaan olisi maanantaisen putkirikon seurauksena sairastunut juomavedestä.

– Mikäli sellainen epäily ilmenisi, että mahdolliset vatsatautioireet olisivat yhteydessä veden juontiin, paikalliset terveysasemat arvioivat näytteenoton tarvetta, tarvittavaa hoitoa ja seurantaa, Juselius kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat