Mainos

Jorma Ollilan raivokohtauksista ja pelolla johtamisesta on kirjoitettu jo vuosia sitten – "Äkkipikainen, meuhkaava, pitkävihainen mies", kuvailtiin vuonna 2012

2:10

"Kun Ollila aloittaa Nokian toimitusjohtajana tammikuussa 1992, ovet lävähtävät Eteläesplanadin pääkonttorilla sen verran kovaa, että sen kuulee. Meuhkaaminen alkaa heti: ´Jumalauta kun sinäkään et tee mitään, että moraali ja bisneksen kasvattaminen edistyisivät´", muisteli entinen Nokia-johtaja Tapio Hintikka Kauppalehti Option haastattelussa - jo vuonna 2012.

Nokia visioi alkuvuodesta suuria 5G-teknologiaan liittyen. Katso uutisvideo!

Sittemmin Jorma Ollilan johtamistyyliä on kritisoinut moni. Jotkut nimellään, suurin osa kuitenkin nimettömänä. Kauppalehden entisten toimittajien Merina Salmisen ja Pekka Nykäsen kirjoittamassa Operaatio Elop -kirjassa vuonna 2014 tilannetta kuvattiin näin:

”Minulle oli järkyttävää se, miten ajopuuna ja miten pitkään Nokia ajautui ajopuuna (matkapuhelinmarkkinoilla). Kaaos oli syvää ja laajaa.”

Vuonna 2010 Stephen Elopin aloittaessa yhtiön toimitusjohtajana myös Nokian hallitus oli Salmisen havaintojen mukaan turhautunut. Hallituksen puheenjohtajana toiminut entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila oli muun hallituksen varjona. Tarvittavat muutokset ja päätöksenteko yhtiön hallituksessa viivästyivät.

Myös Aalto-yliopiston professori Timo O. Vuori ja Singaporen Insead-yliopiston professori Quy N. Huy tulivat Nokian murrosvuosiin keskittyvässä tutkimuksessaan muutama vuosi sitten tulokseen, jonka mukaan Nokian strategiset valinnat epäonnistuivat pitkälti siksi, ettei yhtiön hallitus huomioinut operatiivisen johdon ristiriitaisia tunteita riittävästi ja ajoissa.

Alma Talentiin kuuluvissa Kauppalehdessä ja Talouselämässä Ollilan johtamisesta on kirjoitettu ainakin seuraavissa artikkeleissa:

Jorma Ollila - "äkkipikainen, meuhkaava, pitkävihainen mies"

Jorma on vain helvetin fiksu mies

Tämä järkytti Nokia-kirjailijoita eniten: Kaaos oli syvää ja laajaa

Anssi Vanjoki Digitodayssa: Tämä oli viimeinen naula Nokia-arkkuun

Nokia uskalsi tehdä täyskäännöksen vasta, kun pelolla johtaminen loppui

Tutkija: Pelko ei selitä Nokian alamäkeä

Mikä Nokiassa meni vikaa? Kirja-arvio ja jälkilöylyt

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.