Jopa 6-vuotiaita lähetetään seksileirille Malawissa: "Sairastut, jos et makaa miehen kanssa"

Kun 10-vuotias Grace kutsuttiin leirille Malawissa kylänsä muiden tyttöjen kanssa, tämä oli innoissaan.

Innostus vaihtui kuitenkin hämmennykseksi, kun tyttö tajusi mistä leirillä oli kyse. Leirillä tyttöjä valmisteltiin nimittäin seksin harrastamiseen, kertoo CNN.

– Sinun tulee maata miehen kanssa ja hankkiutua eroon "lapsipölystäsi". Jos et tee niin, ruumiisi sairastuu, leirillä muun muassa opetettiin.

Leirillä myös opastettiin kuinka miehen kanssa makaaminen tapahtuu: yksi tytöistä pistettiin makaamaan vanhemman naisohjaajan alle.

– Sinun tulisi tanssia, niin että mies on ylläsi ja tehdä hänet onnelliseksi, Gracea neuvottiin.

Osa joutuu harrastamaan seksiä leirillä

Niin sanottuja "vihkimysleirejä" löytyy Malawista ympäri maata, tytöille ja pojille on omat leirinsä. Lapset lähetetään leirille vanhempien ja kyläläisten luvalla, miltei jopa painostuksesta. Leirejä pidetään tärkeänä traditiona, joka valmistaa lapsia yhteisön jäseniksi. Kaikissa vihkimysleireissä lapsia ei kuitenkaan opasteta seksin harrastamiseen, sillä tavat ympäri Malawia ovat erilaiset.

Malawin ihmisoikeuskomission mukaan seksiopastusta tapahtuu kuitenkin useiden eri etnisten ryhmien vihkimysleireillä. Komission mukaan leireille on lähetetty jopa kuusivuotiaita lapsia.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan joidenkin leireille lähetettyjen tyttöjen kanssa järjestetään myös vihkimysseremonia, jossa mies harrastaa seksiä näiden kanssa.

Seksin riskeistä ei kerrota

Malawissa alaikäisten avioliitot ovat kymmenneksi yleisimpiä maailmassa. Yli puolet malawilaislapsista menee naimisiin alle 18-vuotiaina. UNICEF:in mukaan myös malawilaisäitien kuolleisuuslukema synnytyksissä on eräs maailman synkimmistä.

Mitä nuorempana tyttö tulee raskaaksi, sitä suurempi riski tällä on kuolla synnytykseen. Vihkimysleireillä tytöille ei kerrota kuitenkaan mitään näistä riskeistä. Leirillä 10-vuotiaana olleen Gracen mukaan myöskään turvaseksiä ei opetettu.

Grace itse on nyt 15-vuotias. Hän kieltäytyi leirin jälkeen hänelle ehdotetusta seksin harrastamisesta painostuksesta huolimatta.

– En ollut iloinen. Kun tulin pois leiriltä, minulle kerrottiin, että minun tulisi puhdistautua seksuaalisesti.

Hän oppi seksiin liittyvistä riskeistä myöhemmin tyttöjen auttamiseen erikoistuneelta järjestöltä.

– Voit tulla raskaaksi, voit saada HIV:n, joten se ei ole hyväksi, Grace kertoo.

Grace käy nykyään vihkimysleireillä jakamassa tietojaan siellä oleville tytöille. Gracella itsellään ei ole uusien oppiensa myötä kiire harrastamaan seksiä.

– Kun valmistun koulusta, sitten voin mennä naimisiin.

Terveysministeriö myöntää leirien ongelmat

Malawin terveysministeriön edustaja Henry Chibali myöntää vihkimysleireihin liittyvät ongelmat. Kulttuuristen tapojen muuttaminen on kuitenkin haastavaa.

–Kaikki kulttuuriset tavat eivät vaadi lopettamista, mutta niitä on muokattava vastaamaan nykyaikaisia ja tärkeitä terveysvaatimuksia, Chibali sanoo.

Chibalin mukaan ministeriö on julkaissut kulttuurisia käytäntöjä koskevan oppaan, jonka on tarkoitus karsia haitalliset käytännöt. Maassa on myös ryhdytty toteuttamaan ohjelmia yhdessä paikallisjohtajien kanssa, jotta lapset saataisiin pysymään koulussa ja terveyshuollon piiriin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja