Joko poltat kynttilöitä iltaisin? Muista nämä ohjeet!

Syksy kolkuttelee väistämättömästi ovelle, ja moni nauttii pimenevistä illoista kynttilöitä polttaen. Muista kerrata nämä turvallisuusohjeet ennen kuin kaivat kynttilät kaapista.

Kynttilöiden kanssa on syytä olla tarkkana, eikä paloturvallisuusasioita pidä koskaan laiminlyödä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö listaa verkkosivuillaan asiat, joita ei sovi unohtaa kynttilöiden kanssa.

1. Pidä alkusammutusvälineet saatavilla, kun poltat kynttilöitä. Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta.

2. Valitse tukeva kynttilänjalka, joka ei pala. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee materiaaliksi metallia, lasia, posliinia ja kiveä. Vältä röyhelöisiä muovi-, paperi- ja kangasmansetteja.

3. Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Steariini voi höyrystyä ja leimahtaa ahtaassa tilassa, ohutkuorinen lyhty taas voi poksahtaa rikki. Turvallinen lyhty on tukeva, yläosastaan avoin ja sisältä riittävän tilava.

4. Sijoita kynttilät niin, ettei lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää, kuten verhoja tai koristeita. Älä laita kynttilöitä television tai muovisten ulkokalusteiden päälle.

5. Tuikkujen välin on hyvä jättää 5 cm, sillä tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa roihahtaa. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.

6. Pidä tulitikut ja kynttilät pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa! Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

7. Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä. Ulkoroihut on sijoitettava vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennukseen tulee olla etäisyyttä 3–10 metriä riippuen tulen koosta. Ulkotulet kannattaa sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai tukevasti lumihankeen. Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.

Lähde: spek.fi

Lue myös:

    Uusimmat