Joko paukkuvat pakkasrajat – kuinka kovissa pakkasissa Suomen kouluissa ulkoillaan?

Tällä viikolla talven pakkasennätykset ovat menneet rikki ympäri Suomea. Missä pakkaslukemissa koululaiset voivat viettää välituntinsa sisätiloissa? 

Suomen kouluissa ei ole virallista pakkasrajaa, vaan väli- ja liikuntatuntien viettämistä ulkosalla arvioidaan aina koulu- tai kuntakohtaisesti. Osa kouluista ei tyydy pelkkään lämpötilamittarin tuijotteluun, vaan käyttää arvioinnissa myös pakkasen purevuus -indeksiä, joka ottaa huomioon tuulen vaikutuksen. 

Purevuusindeksi kertoo, että esimerkiksi täksi illaksi Helsinkiin on luvattu 21 astetta pakkasta, joka voi kuitenkin tuulen vaikutuksesta tuntua jopa -28 asteelta. Oulussa perjantaiaamun 24 astetta pakkasta voi tuntua jopa -32 asteelta.  

Väli- ja liikuntatunneilla eri pakkasrajat

Vaikka virallista ohjeistusta ei pakkasrajoille olekaan, useampikin koulu pitää -20 astetta rajana välituntien ulkoilulle. Osassa kouluista on säädetty eri pakkasraja välituntien viettoon ja ulkoliikunnan harrastamiselle. Vartin välitunnin selviää vähän kovemmassakin pakkasessa.  

Monet koulut määrittelevät järjestyssäännöissä, että pakkaslukeman tulee ylittyä juuri koulun mittarissa liikuntatunnin alkaessa. Kotona aamulla mitattu pakkaslukema voi olla aivan eri kuin iltapäivän hiihtotuntien lämpötila. 

Esimerkkejä koulujen pakkasrajoista:

Esimerkiksi Tampereen normaalikoulussa pakkasraja on -20 astetta, ja myös Oulun Kuivasjärven koulussa luistellaan ja hiihdetään aina 20 pakkasasteeseen saakka. Rovaniemen Ylikylän koulussa hiihto- ja luistelutunnit vaihtuvat sisäliikuntaan, kun mittari näyttää -15 astetta. Myös Seinäjoella ulkoilun pakkasraja on -15 asteessa. Itä-Suomessa Sotkuman koululla pakkasraja on puolestaan -18 astetta, mutta ruokavälitunti tulisi silti viettää ulkona pakkasesta huolimatta.  

Myös päiväkodit saavat määrätä ulkoilun pakkasrajan itse. Päiväkodeissa myös eri ikäiset lapset otetaan huomioon. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Seikkailunystävät-päiväkodissa pienten lasten kohdalla ulkoilun pakkasraja on -10 asteessa, isompien lasten kohdalla rajana pidetään -15 astetta.

Alokkaiden totuttava Suomen säähän

Uudet alokkaat astuvat tällä erittäin kylmällä pakkasviikolla armeijan harmaisiin. Yli 12 000 uuden alokkaan on syytä oppia tulemaan toimeen pakkasessa, sillä armeijassa erillisiä pakkasrajoja ei ole. Alokkaat koulutetaan Suomen olosuhteisiin, joissa kovatkin pakkaset ovat yleisiä.

Puolustusvoimien nettisivuilla kuitenkin kerrotaan, että kovilla pakkasilla taukojen määriä lisätään ja harjoitusten kestoja voidaan lyhentää. Ainoastaan kilpailu- ja liikuntasuorituksissa pakkasrajana pidetään yleisesti noin -15 astetta.

Myös monilla työmailla ja työpaikoilla pakkanen aiheuttaa omat haasteensa. Kovien pakkasten sattuessa työntekoa voivat hidastaa erityisesti koneiden hyytymiset. Vaikka pakkasrajat ovat monilla työpaikoilla harvinaisia, kylmässä työskentelevien tulisi tauottaa työtä tarpeeksi usein. 

Lue myös:

    Uusimmat