Mainos

Joka viides punkki kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes viidesosa puutiaisista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta kantaa puolestaan 1,5 prosenttia puutiaisista.

Turun yliopiston tutkimus paljastaa myös, että puutiaisia ja niiden välittämiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lappiin asti.

Tutkimus perustui yliopiston pari vuotta sitten toteuttamaan valtakunnalliseen yleisökeräykseen. Tutkijoille lähetettiin yhteensä 7 000 kirjettä eri puolilta maata. Niiden perusteella syntyi koko maailmassakin ainutlaatuinen 20 000 puutiaisyksilön punkkipankki-aineisto. Yliopiston mukaan tutkijavoimin näin suurta punkkimäärää ei olisi voitu kerätä.

Uutta tietoa yleisimpien puutiaisten välittämien taudinaiheuttajien esiintyvyydestä saatiin parintuhannen puutiaisen analyysista.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Emerging Microbes & Infections -julkaisusarjassa.

Punkkisyyni syytä tehdä päivittäin

Lymen borrelioosia aiheuttavia bakteereja esiintyy siis 15-20 prosentilla puutiaisista.

– Prosentuaalisia eroja eri alueiden välillä ei ollut, vaan borrelioosia aiheuttava bakteeri oli kohtuullisen yleinen kaikkialla missä puutiaisia esiintyy. Toki puutiaismäärissä itsessään ja siten riskissä sairastua on valtavia alueellisia eroja, kertoo lääketieteen lisensiaatti ja tohtorikoulutettava Eeva Sajanti.

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta löydettiin 1,5 prosentissa tutkituista puutiaisista.

Tutkijalääkäri, dosentti Jukka Hytösen mukaan puutiaiset voivat levittää monia muitakin taudinaiheuttajia, mutta kansanterveydellisesti vakavimmat puutiaisperäiset sairaudet ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

– Rokotus on olemassa vain puutiaisaivotulehdusta vastaan, joten päivittäinen punkkisyyni on edelleen ainoa tapa suojautua borrelioosilta ja tarpeen etenkin alueilla, joilla puutiaisia on runsaasti, Hytönen sanoo.

Turun yliopiston tutkimuksesta kertoi Ylen uutiset.  

 Osassa maata taigapunkki on tavallista punkkia yleisempi 

Turun yliopiston tutkimuksessa hankittiin taudinaiheuttajien lisäksi tietoa tavallisen puutiaisen ja Siperian puutiaisen eli taigapunkin levinneisyydestä. Tämä selvitys pohjautui kansalaisten ilmoittamiin löytöpaikkoihin.

Tutkimuksen mukaan taigapunkki on tavallista puutiaista yleisempi Pohjanlahden rannikolla ja paikoin Pirkanmaalla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

– Vielä tunnistamattomasta syystä taigapunkki ei esiinny olleenkaan maan lounais- ja eteläosissa, missä tavallinen puutiainen on vakiintunut ja varsinkin rannikoilla ja saaristoissa runsaslukuinen, puutiaisista väitöskirjaansa valmisteleva tohtorikoulutettava Maija Laaksonen sanoo.  


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.