Johtuvatko pienet rinnat kehityshäiriöstä – nyt puhuu plastiikkakirurgi

Moni nuori nainen kokee epävarmuutta rinnoistaan. Plastiikkakirurgi näkee vastaanotollaan niin kehityshäiriöitä kuin henkisiäkin ulkonäköpaineita.

Plastiikkakirurgian ylilääkäri, HYKS:n plastiikkakirurgian linjajohtaja Hannu Kuokkanen joutuu toisinaan puntaroimaan vastaanotollaan rintojen korjausleikkausten tarpeellisuutta. Eikä kyse ole nyt suuria silikoneja hinkuvista neitosista, vaan vaikkapa rintojen kehityshäiriöistä, jotka eivät Kuokkasen mukaan ole tyystin harvinaisia.

Esimerkiksi huomattava epäsymmetria, tubulaariset tai kehityshäiriöiset rinnat voivat muodostua niin suureksi haittatekijäksi, että leikkaus toteutetaan julkisella puolella.

– Rinnat ja ihminen eivät ole täydellisen symmetriset koskaan. Pieniä epäsymmetrioita ei lähdetä kirurgisesti korjaamaan, koska katsotaan, että leikkauksesta aiheutuva riski ylittää saavutettavat hyödyt, Kuokkanen kertoo.

Jos yhdessä potilaan kanssa päädytään leikkaukseen, huomioidaan fyysisen puolen lisäksi henkinen hyvinvointi.

– Symmetria on ihmiselle erittäin tärkeää kun arvioidaan toista ihmistä. Epäsymmetria voi aiheuttaa ongelmia suhtautumisessa omaan vartaloon.

Korjaaminen ei ole aina helppoa, joten joka kerta tilanne vaatii yksilöllisen arvion. Esimerkiksi tubulaaristen rintojen leikkaaminen voi olla hankalaa.

– Tubulaariset rinnat ovat rintojen eriasteinen kehityshäiriö. Pahimmillaan muutos on erittäin vaikea, eikä myöskään helppo korjata. Näitä hoidetaan sairaaloissa. Usein tubulaarisuus aiheuttaa myös huomattavan epäsymmetrian.

"Rintakulttuuri" tekee rinnoista ison asian


Rinnan pieni koko ei vielä tarkoita kehityshäiriötä. Kuokkasen mukaan kulttuurimme pakkomielle uhkeaan poveen aiheuttaa turhia paineita nuorille naisille. Normaaleja, mutta pieniä rintoja saatetaan pitää kehityshäiriöisinä, sillä kokoon ei olla tyytyväisiä.

– Meillä on länsimaissa tällainen rintakulttuuri. Rintojen merkitystä on korostettu populaarikultturissa, mediassa ja muodissa erityisen paljon. Tämä ei ole kaikkialla maailmassa näin. On kulttuureita, joissa asiaan ei kiinnitetä niin paljon huomiota, Kuokkanen muistuttaa.

Rintojen leikkaukset ovat isoja operaatioita, joihin liittyy riskejä ja joista voi seurata pitkäaikaisia vaivoja tai terveysongelmia.

– Menetelmät, joilla rintoja suurennetaan, ovat sen verran kajoavia vielä toistaiseksi, etten henkilökohtaisesti kovin pienillä perusteilla lähtisi suorittamaan toimenpidettä.

P.s. Olisiko treenistä apua rintojen muokkaukseen? Katso video

Lue myös:

    Uusimmat