Joensuun rautakarhu yritetään sittenkin nukuttaa – Poliisi: "Kirurginen poisto tekijälle sekä vaativa että vaarallinen"

Poliisi yrittää uudelleen nukuttaa Joensuun Enossa liikkuvan karhuemon, jotta tämän jalkaan jämähtänyt pienpetorauta pystyttäisiin poistamaan.

Vastaavaa operaatiota yritettiin aiemmin sen jälkeen, kun poliisi sai ensimmäiset havainnot pesueesta heinäkuun alussa. 

Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Tuolloin poliisi teki lopetuspäätöksen koko pesueesta ja myöhemmin pelkästä emäkarhusta. Nyt tuokin päätös on siis ainakin toistaiseksi peruttu.

Ratkaisuun päädyttiin koska rautakarhusta ja sen neljästä pennusta on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta.

– Pyydystämistä yritetään niin kutsutulla kyttäysmenetelmällä. Nyt yritetään uudestaan emän nukutusta ja rautojen poistamista, poliisi tiedottaa.

Näin tehtävä etenisi

Poliisi kertoo operaation käynnistyvän maanantaina 11.10. ja se kestää korkeintaan 21 päivää.

– Poliisin toimintasuunnitelma on rautakarhun pyydystäminen ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen. Jos nukuttaminen ja rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä, se vapautetaan, poliisi kertoo.

– Mikäli eläimen vammat ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Päätökset tekee molemmissa tilanteissa eläinlääkäri, poliisi jatkaa.

Poliisi kertoo myös pyytäneensä asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide maastossa operoitava jalka olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia.

– Tällä on merkitystä muun muassa sille, vaikuttaako kipu ja tuska kielteisesti eläimen mahdollisuuteen selviytyä tulevaisuudessa, poliisi sanoo.

"Pyyntiraudat syvällä jalassa"

Itä-Suomen poliisi on saanut Ruokavirastolta tutkimustiedot sekä Lieksan että Sonkajärven rautakarhujen osalta. 

– Molempien kohdalla, pyyntiraudat olivat niin syvällä jalan sisällä, ettei niitä olisi saatu pois ilman kirurgiaa. Enon karhun kohdalla yritetään maasto-olosuhteissa rautojen kirurgista poistoa, mikäli se on mahdollista. Jos poistamista yritetään, se on toimenpiteen suorittajille yhtä aikaa sekä vaativa että vaarallinen, poliisi arvioi.

Jos eläimen pyydystäminen ei onnistu lainkaan, poliisi harkitsee uudelleen, miten asiassa jatketaan eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja