Jo kolmas karhu löytyi pienpetorauraudat jalassaan – Poliisi harmissaan: "Kolme rautakarhua saman kesän aikana on erittäin poikkeuksellista"

Karhukantaa leikataan tänä syksynä poikkeuksellisen ankarasti 2:04
Katso myös video: Karhukantaa leikataan tänä syksynä poikkeuksellisen ankarasti.

Sonkajärven Löytölänmäellä on lopetettu tänään karhu, jolla oli pienpetoraudat jalassaan. Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on jo kolmas tapaus tämän vuoden aikana Itä-Suomen alueella.

Poliisi kertoo saaneensa ilmoituksen karhusta 22. elokuuta. Karhu ei poliisin mukaan pystynyt käyttämään jalkaansa.

– Poliisi teki Sonkajärven karhulle lopettamispäätöksen samaan tapaan kuin Lieksan ja Enon rautakarhuille konsultoituaan ensin eläinlääkäriä, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Karhu lopetettiin tänään aamupäivällä. 

– Lopettamispäätösten perusteena on ollut eläimelle aiheutuva tarpeeton kipu ja kärsimys. Loukkaantuneen aikuisen karhun kiinniottaminen ja toimittaminen hoitoon taikka pyyntiraudan irrottaminen karhulta eivät ole turvallisia ja tarkoituksenmukaisia toimintavaihtoehtoja. Näin eläinsuojelullisin perustein ainoaksi toimenpiteeksi jää eläimen lopettaminen, poliisi toteaa.

Raudat olivat syvällä karhun tassussa kiinni

Poliisi pyysi Sonkajärven riistanhoitoyhdistykseltä suurriistavirka-apua (SRVA) loukkaantuneen uroskarhun löytämiseksi ja lopettamiseksi.

Karhun jalkaan oli tarttunut Conibear-tyyppinen "heti tappava" pyyntirauta. 

– Alustavien tietojen mukaan pyyntirauta oli uponnut syvälle tassun sisään aiheuttaen karhulle kipua ja kärsimystä. Edelleen alustavien tietojen mukaan pyyntirauta oli ollut jo pitemmän aikaa tassussa kiinni. 

"Erittäin poikkeuksellista"

Eläin toimitetaan poliisin toimesta Ruokavirastoon, jossa muun muassa sen vamma tutkitaan tarkemmin.

–  Kolme rautakarhua saman kesän aikana Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella on erittäin poikkeuksellista.

Someraivo on herännyt

Poliisi kertoo saaneensa toiminnastaan kritiikkiä.

– Poikkeuksellista on myös ollut tehtävien saama julkisuus. Poliisilaitoksen tekemiä päätöksiä on erityisesti sosiaalisessa mediassa voimakkaasti kritisoitu ja vaadittu muun muassa lopetuspäätöksiä peruttavaksi.

Poliisi huomauttaa, että päätöksiä tehdessään poliisilaitos on kuullut eri asiantuntijoita ennen päätösten tekoa. 

– Päätösten perusteena on ollut eläimille aiheutuva tarpeeton kipu ja kärsimys. Enon karhunaarasta yritettiin myös ensisijaisesti auttaa, mutta eläintä ei yrityksestä huolimatta saatu pyydystettyä nukutusta ja vamman tutkimista varten. 

Itä-Suomen poliisille virka-apua tehtävän hoitamisessa antoi Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskuksella on vaativaan ja vaaralliseen tehtävään liittyvä koulutus, kokemus ja toimivaltuus käyttää nukutuksessa tarvittavia lääkeaineita.

Lue myös:

    Uusimmat