Jo kuudes tapaus! Ruotsalainen Tobias sai tietää syntyneensä varastetulla spermalla tehdyn keinohedelmöityksen seurauksena

Moni hakee apua hedelmöityshoidoista 2:34
KATSO MYÖS: Moni hakee apua hedelmöityshoidoista – miten ne etenevät?

Maaliskuussa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi, että ruotsalaisessa Halmstadin sairaalassa oli vuosien 1985 ja 1996 välisenä aikana keinohedelmöitetty lapsia varastetulla spermalla. Tuolloin tiedossa oli viisi inseminaatiota, joissa oli käytetty luvatta spermanäytteensä antaneiden miesten spermaa. Nyt SVT raportoi kuudennasta tapauksesta vyyhtiin liittyen.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi maaliskuussa, että Halmstadin sairaalassa työskennellyt, sittemmin jo kuollut lääkäri oli käyttänyt useisiin inseminaatiotoimenpiteisiin varastettua spermaa.

Tuolloin tiedossa oli viisi inseminaatiota, joissa lääkäri oli hyödyntänyt sellaisten miesten spermaa, jotka olivat antaneet näytteensä hedelmällisyystutkimuksia varten.

38-vuotias Tobias Strandqvist on saanut DNA-testin perusteella selville, että hänen biologinen isänsä on kuudes tiedossa oleva mies, joiden hedelmällisyystutkimusnäytettä Halmstadin sairaalan lääkäri oli käyttänyt hedelmöitykseen ilman lupaa.

Strandqvist lähti selvittämään isänsä taustoja, kun hänen sisarensa Emelie Persson oli paljastunut spermavarkauden seurauksena syntyneeksi lapseksi.

Uusia tapauksia voi vielä tulla ilmi

Sairaalan sisäisen tutkimuksen perusteella on mahdollista, etteivät jo paljastuneet kuusi varastetulla spermalla tehtyä inseminaatiosta ole välttämättä ainoat laatuaan.

Sairaalassa rekisteröityjen sperman luovuttajien määrä on nimittäin SVT:n saamien tietojen mukaan kohtuuttoman pieni verrattuna sairaalassa toteutettujen keinohedelmöitysten määrään.

Maaliskuussa SVT kertoi, että Halmstadin sairaalassa on vuosien 1985–1996 aikana syntynyt noin 35 keinohedelmöityksellä alkuun saatettua lasta.

Teoista epäilty lääkäri on kuitenkin todennut vanhoissa sanomalehtiartikkeleissa, että hän on tehnyt keinohedelmöityksiä jo ennen vuotta 1985. Lääkärin toteuttamien hedelmöityshoitojen jälkeen lapsia oli syntynyt 15. 

Siispä lääkäri olisi toteuttanut ainakin noin 50 syntyneen lapsen keinohedelmöitystoimenpiteen vuoteen 1996 mennessä.

Lähde: SVT

Lue myös:

    Uusimmat