Jimi Suomi, 20, avaa hetken, jolloin syövästä oli kerrottava muille – iso viesti syöpäsairaille

Kiekkoilija Jimi Suomi sairastui kivessyöpään ja selviytyi 11:01
Viiden jälkeen: Jimi Suomi kertoo elämästään kivessyöpädiagnoosin saatuaan – reaktioistaan kertovat myös TPS-joukkuekaverit.

Kivessyöpään viime vuoden keväällä sairastuneella jääkiekkoilija Jimi Suomella, 20, on tärkeä viesti muille syöpädiagnoosin kohtaaville.

Turun Palloseuran nuori puolustaja Suomi huomasi viime keväänä oikeassa kiveksessä patin. Kun se ei hävinnyt itsekseen, Suomi suuntasi lääkäriin, ja häneltä löytyi kasvain.

Se oli leikattava. Sitten Suomi kuuli diagnoosin: hänellä oli kivessyöpä.

Suomi meni sanojensa mukaan sokkiin. Hän alkoi ajatella, miten hänelle käy ja miten tästä mentäisiin eteenpäin.

– Aika nopeasti lääkäreiden kanssa juteltuani saatiin kuitenkin yhteinen ymmärrys, että tästä voi selvitä. Aika nopeasti tuli tieto, että pääsen takaisin pelaamaan jääkiekkoa. Nämä asiat helpottivat prosessissa. Ajatukset eivät paisuneet liikaa sairauteen, Suomi kertoo.

Kesällä edessä oli rankkoja sytostaattihoitoja, ja Suomi oli TPS:n toiminnasta sivussa. Hän huomasi kuntonsa hiukan heikentyvän, mutta pystyi kuitenkin harjoittelemaan varsin samanlaisesti ja "yllättävänkin hyvin tuloksin". Treenaamalla hän sai myös päätä tyhjennettyä.

"Kun hiukset lähtivät, oli pakko kertoa"

Suomi ei alkuun kertonut syövästään joukkuekavereilleen. Hiusten lähdettyä Suomi totesi, ettei asiaa pystynyt oikein piilottelemaan.

– Aluksi toivoi, että hiukset eivät lähde, että siitä pystyi olemaan hiljempaa. Kun hiukset lähtivät, oli pakko kertoa.

Suomi on kiitollinen, miten hyvin tieto otettiin joukkueessakin vastaan.

– Kun siitä kertoi ja huomasi muiden ymmärtäväisyyden, sitä oli myös helpompi tuoda esille ja olla pitämättä salassa. 

"Ei ajattele pahinta heti"

Suomi on lähtenyt yhdeksi Syöpäsäätiön kasvoksi oman tarinansa kera. Hänelle ratkaisu oli selkeä.

– Jos vain itse pystyn toimimaan esimerkkinä tai apuna siihen, että joku menee lääkäriin aikaisemmin, olen ilman muuta mukana.

Suomi toivoo pystyvänsä välittämään rohkaisevaa mallia. Hänellä on painava viesti.

– Vaikka tulee tuollainen diagnoosi, sellaisen asian kanssa pystyy elämään, eikä se välttämättä ole maailmanloppu. Jatkaa vain positiivisella mielellä ja uskoo siihen, että kaikki kääntyy hyvin.

– Syöpä yleensä yhdistetään kuolemaan. Vaikka sinulle tulee syöpädiagnoosi, ei ajattele pahinta välttämättä heti.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissakin viime kaudella pelanneella Suomella on mennyt tällä sesongilla jäällä varsin hyvin. Hän on jo tehnyt SM-liigassa yhden kauden piste-ennätyksensä ja naputtanut sesongin 49 otteluunsa 11 (4+7) pinnaa.

Suomi puhuu kivessyövästään ylälaidan videolla. Kyseisessä Viiden jälkeen -ohjelman jutussa reaktioistaan kertovat myös hänen TPS-joukkuekaverinsa.

Lue myös:

    Uusimmat