TPS-puolustaja Jimi Suomi, 20, sairastui syöpään – rajut sytostaattihoidot takana: "On pistänyt monia asioita perspektiiviin"

Epämääräinen patti oli syöpä – TPS-puolustajan Jimi Suomen, 20, kesä kului sytostaattihoidoissa 2:36
Jimi Suomi kertoo keväällä saamastaan syöpädiagnoosista ja toipumisestaan.

Jääkiekkolija Jimi Suomen elämä mullistui keväällä, kun hän sai kuulla sairastuneensa kivessyöpään. Kesä kului rankoissa sytostaattihoidoissa, mutta nyt tervehtynyt puolustaja on vähitellen valmis palaamaan joukkueensa TPS:n harjoituksiin.

Suomi, 20, kiekkoli viime kaudella TPS:n SM-liiga-joukkueessa 21 runkosarjan ottelussa ja edusti talvella Suomea alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa. Keväällä hän pelasi alle 20-vuotiaiden SM-sarjan pudostuspeleissä.

Maaliskuussa Suomi päätti mennä lääkärin vastaanotolla.

– Huomasin itselläni sellaisen patin, joka ei välttämättä ollut ihan normaali. Se ei ollut mitenkään kipeä tai mitään, mutta huomasin, että kaikki ei ole kunnossa, Suomi kertoo MTV Urheilulle.

– Päätin mennä näyttämään sitä lääkärille ja siellä selvisi, että se täytyy leikata ja viedä tutkimuksiin. Leikkaus meni hyvin. Tutkimuksissa selvisi, että se oli kivessyöpä. Sitä täytyi alkaa hoitaa sytostaattihoidolla.

Suomi sai tiedon syöpädiagnoosista puhelimitse lääkäriltä. 

– Pelkästään se sana syöpä herätti vahvoja tunteita, Suomi sanoo.

– Kyllä siinä kerkeää monenlaisia ajatuksia käymään läpi, mutta lääkärit onneksi olivat koko ajan sitä mieltä, että kaikki on hyvin ja tulee palautumaan normaaliksi. Se onneksi helpotti paljon.

Rankka hoitojakso

Suomi kävi kesän aikana läpi yhdeksän viikon sytostaattihoitojakson. Lääkettä annettiin kolmessa viiden päivän jaksossa 12 tuntia päivässä. Jaksojen välissä pidettiin kahden viikon tauko. Suomi sanoo hoitojakson olleen "aika raju".

Aluksi syöpädiagnoosin saatuaan Suomi halusi pitää sairastumisensa salassa kavereiltaan.

– Se oli itselleni vähän arka paikka. Sitten, kun aikaa vieri ja sen kanssa oppi elämään, oli helpompi kertoa.

Suomi kertoo olleensa hoitojakson aikana siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että pystyi harjoittelemaan omatoimisesti. Suurta muutosta kunnossaan puolustaja ei ole huomannut, mutta aerobinen kunto on "ottanut eniten hittiä" kesän aikana.

Liikkumista ihmisjoukoissa Suomi joutui hoitojen seurauksena välttelemään.

– Koko kesän oli hoitoja ja hoidoissa valkosolut tippuivat tosi paljon. En oikeastaan voinut olla monen ihmisen kanssa kontaktissa tai isoissa ihmismäärissä. Jos olisi tullut normaali flunssa, se olisi ollut antibioottia suoneen ja lääkärihoitoa. Ei otettu mitään riskiä siinä.

Tärkeä vinkki kaikille

Sairastuminen syöpään vain 20-vuotiaana on vaikuttanut suuresti puolustajalupauksen ajatusmaailmaan. Ulospäin näkyvin muutos on ollut hiusten vaihtuminen kaljuun.

– Tietenkin on pistänyt monia asioita perspektiiviin. Sitä, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä, ja oppinut ehkä arvostamaan niitä pikkujuttja, mitä ei välttämättä osaa arvostaa, jos tämmöistä ei sairasta, Suomi sanoo.

– Pikkujuttuja, esimerkiksi hiukset. Mulla ei niitä ole, ne lähtivät. Sekin on sellainen juttu, että moni varmaan pitää sellaista asiaa itsestäänselvyytenä. Kun ne kasvavat taas takaisin, osaan sitä arvostaa. 

Suomi sanoo pyrkivänsä etsimään kaikista asioista aina positiivisia puolia. Niin nytkin. Huumori on ollut mukana toipumisessa.

– Olen tästäkin jutusta uskaltanut vitsiä heittää. Varsinkaan tässä kohtaa, kun kaikki on silleen hyvin, turha sitä on manailla liikaa.

Puolustaja haluaa samalla lähettää tärkeän viestin muille, jotka pohtivat jotakin terveyteensä liittyvää seikkaa.

– Kun huomasin, että mulla oli epämääräinen patti, menin ajoissa näyttämään sitä. Se oli yksi onni, että se (toipumisaika) oli niinkin lyhyt, Suomi sanoo.

– Sellaisen vinkin voin antaa, että oli ihan mikä vain patti, tai huomaa jonkun epämääräisen homman, menee näyttämään sitä, koska sillä voi pelastaa parhaassa tapauksessa hengen. Sitä ei ikinä tiedä. Eikä siitä ole mitään häpeää näyttää sitä.

Takaisin joukkueen pariin

Uusi jääkiekkokausi on oraalla ja harjoitusottelut pyörivät jo täydellä teholla. Kesän ajan poissa TPS:n toiminnasta ollut Suomi palasi joukkueensa pariin kauden aloituspalaverissa, jossa kertoi joukkuekavereilleen tilanteestaan.

– Tietysti se oli mulle ja varmasti myös joukkueelle iso hetki, ja kaverit suhtautuivat siihen tosi hyvin. Siitä olen kiitollinen ja tosi iloinen, että he ottivat sen niin hyvin. Tosi innolla odotan että pääsen mukaan.

Suomi kiittelee seuraa saamastaan tuesta. Hän kertoo käyneensä keskusteluita TPS:n uuden valmennuksen kanssa omasta paluustaan.

– He ovat kartalla tilanteesta ja minä olen kartalla siitä, missä mennään ja miten mennään eteenpäin. Olen tosi innoissani tulevasta kaudesta, Suomi sanoo.

– En tiedä olenko koskaan ollut näin innoissani kauden alussa.

Paluu TPS:n harjoituksiin on edessä pian. Tulevaisuudessa myös Suomen kypärän alta pilkistää kaljun sijaan hiuksia.

– Kyllä mää veikkaan, että tämä oli kerran elämässä tämä kalju. Ajattelin kasvattaa hiukset takaisin.

Jimi Suomi kertoo sairaudestaan ja toipumisestaan Tulosruuduissa lauantaina kello 19.20 ja 22.25.

Lue myös:

    Uusimmat