Jessica kärsii vaietusta vaivasta: ”Se ei ole ainoastaan pahaa kuukautiskipua"

Kaksi leikkausta ja jatkuvaa kipua. Nainen paljastaa, millaista on elää elämää melko yleisen, mutta liian usein väärinymmärretyn sairauden kanssa.

Endometrioosista puhuttaessa ajatellaan usein voimakkaita vatsakipuja kuukautisten yhteydessä.

Nuori nainen haluaa jakaa oman tarinansa valaistakseen ihmisiä siitä, millaista elämä tämän melko yleisen, mutta useimmiten vaietun sairauden kanssa todellisuudessa oikein on. Se on paljon muutakin kuin vain pelkkää kuukautiskipua.

Diagnoosin saaminen voi kestää yli 7 vuotta

Jessica Hollandin oireet alkoivat elokuussa 2011, jolloin hänet kiidätettiin kovien kipujen vuoksi sairaalaan. Sairaalassa häntä hoidettiin viiden päivän ajan kipulääkityksellä, mutta vain muutama päivä sairaalasta poispääsyn jälkeen nainen kiidätettiin suoraan leikkaussaliin runsaan verenvuodon vuoksi.

–  Ajattelin, että painajaiseni loppuisi siihen. Sen sijaan se aiheutti minulle jatkuvaa kipua, joka kesti vuoden, Holland kertoo kokemuksistaan.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Leikkauksen jälkeen nainen sai lähetteen gynekologille, jonka suorittamassa operaatiossa diagnoosi varmistui.

Endometrioosi

on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Arviolta 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naista sairastaa endometrioosia. Endometrioosi ei näy aina ultraääni- tai gynekologisissa sisätutkimuksissa, jonka vuoksi diagnoosiviive venyy keskimäärin 6–9 vuoteen.

Lähde: Endometrioosiyhdistys

Vaikka diagnoosin saaminen vei Hollandin tapauksessa yli 15 kuukautta, sen voidaan sanoa hoituneen nopeasti. Huolimatta siitä, että jopa yksi kymmenestä naisesta kärsii tästä elämänlaatua heikentävästä sairaudesta, viime aikaiset tutkimukset osoittavat, että diagnoosin saaminen kestää keskimäärin 7,5 vuotta.  

– Näyttää siltä, että olin melko onnekas jouduttuani elämään pimeydessä vain 15 kuukautta. Endometrioosi voi vaikuttaa aivan kaikkeen elämässäsi aina mahdollisuudestasi tulla raskaaksi siihen painajaismaiseen tuskaan, joka tekee sängystä nousemisen mahdottomaksi, nainen kertoo.

Ja kun puhutaan kivusta, Hollandin mukaan endometrioosin kanssa elävälle ei ole olemassa vain pieniä kramppeja. On kipua, todellista kipua. Tuskaista kipua. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

–  En usko, että minulla olisi erittäin alhainen kipukynnys. Minulla on joitain melko isoja tatuointeja, ja olen istunut kunniallisesti läpi viiden tunnin tatuointisessiot. Mutta tällä hetkellä taistelen pahaa kipuaa vastaan, joka on saada minut oksentamaan.

Naisen mukaan on väärin, että vakavista oireista huolimatta endometrioosi leimataan edelleen niin sanotuiksi naisten kivuiksi. Tabut on rikottava.

– Se ei ole ainoastaan ”pahaa kuukautiskipua”. Se on sairaus, joka tuhoaa elämiä – ja jotain, jonka vuoksi täytyy toimia, nainen päättää.

Lähde: Metro

***

0:48

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja