Jättisiivu putosi palkasta, pankkikortti katosi ja koronakriisi on räjähtämässä – suomalainen jalkapalloilija tuskaisessa tilanteessa Indonesiassa: "Kaikki pakataan, mitä on mukana"

Viime syksynä Suomen mestaruutta Kuopion Palloseuran riveissä juhlinut Petteri Pennanen on joutunut hankalaan tilanteeseen Indonesiassa koronaviruspandemian vuoksi.

Talvella Indonesian pääsarjaan siirtynyt Petteri Pennanen on tällä hetkellä yhä perheensä kanssa Jakartassa. Paikallinen jalkapalloliiga, kuten lähes kaikki muutkin urheilusarjat maailmassa, on keskeytetty koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Virallisesti Indonesiassa tilanne ei ole koronaviruksen kannalta vielä huolestuttava, mutta presidentti Joko Widodo on tunnustanut hallinnon pimittäneen tarkkoja tietoja taudin leviämisestä maassa. Indonesian terveysministeri Terawan Agus Putranto on puolestaan korostanut rukoilemisen tärkeyttä taudin leviämisen ehkäisyssä.

– Täällä on aika iso huoli, kun on aika huono tilanne sairaaloiden suhteen verrattuna siihen, miten paljon täällä on ihmisiä. Paljon on tullut kritiikkiä presidenttiä ja hallitusta kohtaan, Pennanen raportoi MTV Urheilulle puhelimitse Jakartasta.

Pennasen mukaan tartuntojen määrän on ennustettu kasvavan maassa räjähdysmäisesti seuraavien kuukausien aikana.

– On täällä suositeltu pysymään kotona, mutta kun katsoo ikkunasta, niin kyllä sitä liikennettä on todella paljon. Jakartan metropolialueella asuu sen 30 miljoonaa ihmistä. Vaikeaa on niin isoa määrää saada pysymään sisällä.

Pennanen aikoo matkustaa perheensä kanssa pikaisesti takaisin Suomeen, vaikka asiat hänen seuransa Persikabon kanssa ovat vielä selvittämättä.

– Tällä hetkellä tämä on yhtä säätöä. Otin nyt lennot sunnuntaiyölle. Kaikki muu on oikeastaan levällään, Pennanen kertoo.

Pennanen on yrittänyt keskustella Persikabon kanssa eri vaihtoehdoista työvelvoitteeseensa ja sopimukseensa liittyen, mutta toistaiseksi neuvottelut ovat olleet tuloksettomia.

– Ei olla päästy seuran kanssa oikein minkäänlaiseen ymmärrykseen, mutta ilmeisesti saan nyt lähteä. Joka tapauksessa lennot on nyt otettu, ja me lähdemme sunnuntaina.

Pennanen aikoo lentää Suomeen Amsterdamin kautta. Koko perheen lentolipuille tuli hintaa yhteensä muutamia tuhansia euroja.

– Nyt lähdetään näillä näkymin ihan normaalisti sopimuksen alaisena Suomeen ja odotellaan siellä, mitä lisäinfoa tulee.

"Veikkaan, että ei pelata peliäkään"

Päivää ennen palkanmaksua viime maanantaina Pennanen sai kuulla seuraltaan tyrmäävän uutisen: pelaajien palkkoja leikataan 75 prosentilla koronakriisin vuoksi. Päätös leikkauksista oli tehty maan palloliiton hyväksynnällä.

– Ihan ajallaan tulivat palkat tammi- ja helmikuussa. Maaliskuun palkka pamahti sitten tilille 75-prosenttisesti leikattuna.

– Se on yksi asia, josta on tullut väännettyä seuran kanssa, mutta aika toivottamalta näyttää sen suhteen, että niitä rahoja saisin. Tiedän, että jos nyt alkaisin säätää sitä, niin se prosessi voisi vain viedä aikaa.

Indonesian pääsarjakausi on ohi, jos synkät ennusteet koronaviruksen leviämisestä maassa pitävät paikkansa. Pennasen mukaan päätös kauden pelaamisesta, tai hautaamisesta, tehdään toukokuun lopussa.

– Jos tilanne on parempi, kesäkuussa saa jatkua treenit ja heinäkuussa kausi. Jos tilanne on huono, niin kuin on ennustettu, kausi perutaan. Näin minulle on ainakin kerrottu.

– Tällä hetkellä veikkaan, että ei pelata peliäkään.

On hyvin mahdollista, että Pennanen ei palaa enää Indonesiaan.

– Kaikki pakataan, mitä on mukana. Täytyy olla avoinna kaikkeen.

– Nyt on hyvä aika rauhassa miettiä, mikä on parasta. Se on selvää, että haluan pelata, jos jossain, vaikka Suomessa, alkaa tilanne parantua ja saadaan pelit käyntiin, Pennanen sanoo.

Pankkikortti hävisi

Pennanen on tällä hetkellä stressaantunut. Hankitut lentoliput Amsterdamiin helpottavat toki tilannetta, mutta koronaviruksen tartuntauhan ja ammatillisen epävarmuuden lisäksi lähtöön liittyvät käytännön asiat aiheuttavat päänvaivaa.

Kaiken huipuksi Pennanen ehti kadottaa luottokorttinsa perjantaina nostaessaan rahaa indonesialaiselta pankkitililtään.

–Toivon, että asian saa vielä säädettyä pankissa. Jonkin verran ehdin jo parin päivän aikana nostamaan, mutta vielä huomenna oli tarkoitus nostaa kaikki loput, mitä tilillä oli jäljellä.

29-vuotias Pennanen ehti pelata kolme ottelua Persikabossa ennen kuin jalkapallosarja keskeytettiin Indonesiassa. Kihlattu ja lapset saapuivat Jakartaan maaliskuun alussa.

– Peleistä jäi hyvä fiilis. Siisti meininki ja hyvä tunnelma stadioneilla. Alkoi tuntua, että pääsee käsiksi elämään täällä, mutta sitten kaikki muuttui, Pennanen toteaa.

Seikkailu Indonesiassa oli vasta alkamassa.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että pakataan laukkuja.

Lue myös:

    Uusimmat