Mainos

Jättipeitto peitti Tuomiokirkon portaat

Helsingin Tuomiokirkon portaat täyttyivät tänään kokonaan tilkkupeitoista. Rappusilla oli 152 000 virkattua isoäidinneliötä eli 3 800 peittoa. Tempauksen järjestäneet Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto ja Novita tarjoavat jättipeittoa Guinnesin ennätysten kirjaan uudeksi tilkkupeiton maailmanennätykseksi. Peitot lahjoitetaan nyt muun muassa Ensi- ja turvakoteihin vauvoille.

Tilkkupeittokampanja alkoi viime talvena. Peittoja kertyi lopulta 7800, joista Tuomiokirkon portaille mahtui vain tuo 3800 kappaletta. Jättimäisen tilkkupeiton pituus oli lopulta 60 metriä ja leveys 35 metriä.

– Tilkkupeittokampanjan tavoitteena oli tuhat tilkkupeittoa. Nyt Tuomiokirkon portaat olisi voitu peittää melkein kahdeksankertaisella tilkkupeitolla, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä iloitsi.

Neliön virkkaaminen sopii lapsillekin

Neliöitä virkattiin paitsi lähes kaikissa 1300:ssa Suomen Martta-yhdistyksessä myös kouluissa eri puolilla Suomea.

– Isoäidinneliön virkkaaminen on pedagogisesti kehittävää. Siinä pystyy ensin harjoittelemaan perusasioita ja sitten kun ne oppii, antaa vaan mennä. Osalle oppilaista muodon hahmottaminen oli hankalaa, mutta kun sen oppi, oli riemun hetki, Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtaja Jaana Inki kertoi.

Inkin mukaan peittoja virkattiin myös opettajainhuoneissa sekä yhteisissä tilaisuuksissa vanhempien ja isovanhempien kanssa. Osa oppilaista innostui virkkaamaan myös kotona omalla ajallaan.

Marttaliiton Heikkilä oli erittäin iloinen ihmisten halusta osallistua ja auttaa.

– Näyttää siltä, että ihmisillä on voimakas halu hidastaa arjessa ja tehdä hyvää.

Vauvoille lämmikettä

Peitot jaetaan nyt Ensi- ja turvakoteihin sekä Marttaliiton Yhteisvastuukeräyksen varoilla toteutetulle Kotirumba rullaamaan -hankkeen perheille. Myös vanhainkoteja ja muita uusia lahjoituskohteita mietitään, koska peittoja tuli niin paljon.

Ensi- ja turvakotien liitolla on eri puolilla Suomea 17 ensikotia, jotka auttavat noin tuhatta vauvaa perheineen vuodessa. Peitot menevät vauvan vaunuhin, päiväpeitoksi ja pussilakanan sisään lämmikkeeksi.

– Vauvat saavat paljon myös lämpimiä ajatuksia, koska peittojen nurkissa on erilaisia kortteja. Peittoja virkanneet ihmiset ovat ajatelleet pientä vauvaa, joka tarvitsee yhteiskunnan suojelua päästäkseen elämän alkuun, Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo kertoi.

Ensi vuonna tumppuja, lapasia, rasoja

Senaatintorilla ideoitiin tänään myös, että voisiko peittoja tulevaisuudessa myydä, koska niitä on haluttu myös ostaa. Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä heitti idean Helsingin designpääkaupungin 2012 organisaatiolle.

Ensi vuonna aiotaan joka tapauksessa neuloa talkoilla lapasia. Marttaliiton ja Novitan Tumppurekka kiertää Suomea ensi vuoden helmikuussa.

Jo aikaisemmin Martat ovat tehneet vastasyntyneille yli 60 000 sukkaparia.

Yritys Guinnesin ennätysten kirjaan

Tämän päivän tilkkupeiton maailmanennätysyritys kuvattiin ja toimitetaan Guinnessin ennätysten kirjan edustajille tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi. Tarkistusprosessin arvioidaan kestävän pari kuukautta.

Nykyinen tilkkupeittojen maailmanennätys on yhdysvaltalaisen naisen nimissä. Se on kooltaan noin 24 m x 11 m.

Lisää aiheesta Kymmenen Uutisissa tänä iltana

Katso Varpu Helpisen juttu (Kymmenen uutiset 1.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.