Jättimäiset sirkkaparvet syövät kaiken mennessään itäisessä Afrikan – onko lennokeista tuhoamaan vitsausta?

2:28

Ne tuntuvat peittävän taivaan, ja niitä on kuin tähtiä universumissa. Jättimäiset heinäsirkkaparvet piinaavat Afrikan sarven maita syöden vilja- ja kahvisatoja ja tuhoten karjalaitumia. Uusien heinäsirkkaparvien pelätään ilmestyvän alueelle taas keväällä.

Yksi heinäsirkka syö noin painonsa verran päivässä, kaksi grammaa. Se kuulostaa vähältä.

Mutta jo neliökilometrin kokoinen sirkkaparvi rouskuttaa leuoissaan ruokaa päivässä saman verran kuin noin 35 000 ihmistä, arvioi YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö Fao.

Tuhon mittakaava kirkastuu, kun paljastuu, että yksi tuholaishyönteisparvi voi olla kooltaan jopa 2 400 neliökilometriä. Lisäksi sirkat kulkevat nopeasti, jopa 150 kilometriä päivässä.

Kuivuuden, poliittisen epävakauden ja epävarmojen elinolojen itäisessä Afrikassa sirkat tekevät tuhojaan Etiopiasta ja Somaliasta Keniaan ja Ugandaan.

Paikallisen ruokaturvan lisäksi esimerkiksi osa vientitaloudelle tärkeistä kahviviljelmistä on vaarassa. Tilannetta Keniassa kuvataan pahimmaksi 70 vuoteen.

Vitsaus ulottuu Intian niemimaalle asti

Sirkat ovat vitsaus myös Arabian niemimaalla, Iranissa, Intiassa ja Pakistanissa.

Raamatullisen kokoisia heinäsirkkaparvia on vaikea tuhota, vaikka joissakin maissa hyönteismyrkkyjä jo levitetään ilmasta.

Keniassa Fao kokeilee ensimmäistä kertaa kartoittamistunnistimin varustettujen lennokkien käyttöä sirkkaparvien myrkytyksessä.

Ne ovat edullisempia ja helpommin saatavilla kuin pienkoneet. Nyt ollaan kuitenkin vasta kokeiluvaiheessa.

– Lennokkeja varten on jo olemassa pieniä sumuttimia. Mutta kun kyse on tuhohyönteisistä, emme tiedä, miten korkealla ja nopeasti niitä pitää lennättää, sanoo Faon työntekijä Keith Cressman uutistoimisto Reutersille.

Pienistä lennokeista ei ole suuria parvia vastaan

Lennokkien pieni koko ja suhteellisen lyhyt toimintasäde eivät kuitenkaan riitä suuren parven tuhoamiseen.

Suurten lennokkien käyttö taas herättää epäilyksiä paikallisviranomaisissa, ja niiden käyttö saatetaankin kieltää kokonaan turvallisuussyistä.

Afrikan sarven tuholaissirkkatilannetta sanotaan pahimmaksi neljännesvuosisataan. Sirkkoja alkaa ilmaantua myös Afrikan suurten järvien alueelle kuten Ruandaan parin viikon sisällä, arvioivat niitä vastaan valmistautuvat maan viranomaiset.

Keväällä uhkaavat uudet parvet

Uusien parvien pelätään ilmestyvän ja kasvavan kevään aikana ja kesään tullessa jopa 500-kertaiseksi. Nyt kulkevat sirkat ovat laskeneet mennessään munia, jotka kuoriutuvat piakkoin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan nykyisen vitsauksen syy saattaa olla ilmastonmuutoksessa.

Ilman lämpeneminen on lisännyt syklonien määrää Intian valtamerellä., mikä on aiheuttanut rankkasateita, jotka puolestaan antavat vauhtia sirkkojen lisääntymiseen Omanissa, Jemenissä ja Saudi-Arabiassa karulla Arabian niemimaalla.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.