Mainos

Jättäisitkö vauvan yksin kotiin kauppareissun ajaksi? Suomalaiset vastasivat

MTV Lifestyle kysyi lukijoiltaan, jättäisivätkö he vauvan kotiin nukkumaan lyhyen kauppareissun ajaksi. Tästä asiasta kyselyyn vastanneet suomalaiset tuntuivat olevan yhtä mieltä.

Vauvan kotiin jättäminen on herättänyt runsaasti keskustelua englantilaisella äideille suunnatulla Mumsnet-verkkosivustolla. MTV Lifestyle selvitti, mitä mieltä suomalaiset ovat asiasta. 

Kysymys kuului, uskaltaisivatko vanhemmat jättää vauvan yksin kotiin nukkumaan seitsemän minuutin pituisen kauppareissun ajaksi. Kuvitellussa tilanteessa vauva on 10-kuukauden ikäinen ja kauppa sijaitsee 50 metrin päässä kotoa. 

Suomen laissa ei määritellä, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin.

"Kuvittelisi, että tämä on ihan itsestään selvä asia”

88 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, ettei vauvaa tulisi missään tilanteessa jättää yksin kotiin. Niin kotona kuin kauppareissunkin aikana voi tulla eteen odottamattomia tilanteita, jotka vaarantavat vauvan turvallisuuden.  

”Vauvaa ei jätetä yksin. Ei kauppareissun, suihkun, puutarhatöiden eikä minkään asian vuoksi. Kuvittelisi, että tämä on ihan itsestään selvä asia”, kommentoi 42-vuotias Kaija.

”En uskaltaisi jättää vauvaani yksin kotiin, sillä et voi koskaan tietää mitä kotona tapahtuu tai mitä minulle tapahtuu seitsemän minuutin aikana. Kotona voi syttyä tulipalo tai vauva voi herätä päiväuniltaan ja itkeä seitsemän minuutin ajan täyttä kurkkua. Minä voisin noiden seitsemän minuutin aikana jäädä auton alle tai muuten loukata ja menettää tajuntani pystymättä kertomaan jollekin, että vauvani on yksin kotona. En ottaisi riskiä, sillä vaikka ikinä ennen ei olisi mitään tapahtunut, niin koskaan ei voi tietää”, toteaa 28-vuotias Tiitu.

"Vahinko ei tule kello kaulassa ja odottamattomia asioita sattuu lyhyessäkin ajassa. En lähtisi kokeilemaan, vaan kävisin siellä 7 minuutin reissulla rauhassa yhdessä vauvan kanssa", toteaa 46-vuotias Meeri.

Vanhempien ei tulisi horjuttaa turvallisuuden tunnetta

Kommentoijien mukaan vauvan yksin jättäminen voi luoda lapselle turvattomuuden tunteen, joka heijastuu myöhemmälle iälle. Tärkeänä huomiona kommentoijat pitivät myös vanhemman velvollisuutta huolehtia kokoajan omasta lapsestaan ja hänen hyvinvoinnistaan. Kauppareissun ehtii todennäköisesti hoitaa myöhemminkin tai yhdessä vauvan kanssa.

”Miksi jättäisin??! Ei kai kukaan halua antaa lapsen kokea turvattomuutta, jota hän tuntee, jos itkee koko tuon ajan”, kommentoi 36-vuotias Satu.

”Pienikin 'hylkäys' on lapselle liikaa. Lapsen turvallisuuden tunnetta ei loukata eikä luottamusta aikuisen antamaan hoivaa petetä”, kommentoi 63-vuotias Krisu.

Suuri osa kommentoijista mainitsi myös, ettei antaisi koskaan itselleen anteeksi, jos lapselle sattuisi jotain hänen poissaollessaan. 

Vauvaa ei voi valvoa jokaisella minuutilla

Aivan kaikki vastaajat eivät kuitenkaan olleet vauvan yksin jättämisestä samaa mieltä. 12 prosentin mielestä nopea kauppareissu vauvan nukkuessa on täysin hyväksyttävää. Vastausta perustellaan lähinnä sillä, että vanhemmat eivät voi muutenkaan valvoa lastaan jokaisella minuutilla. 

”Jos vauva nukkuu turvallisesti omassa sängyssään, ei ongelmaa pitäisi olla. Ethän muutenkaan ole kokoajan hänen vierellään. Voit käyttää koiran pikaisesti pissalla, tehdä ulkohommia, käydä postilaatikolla, tai vaikka sitten tien toisella puolella olevassa kaupassa”, kertoo 30-vuotias äiti.

Ennen kotoa poistumista kannattaa kuitenkin tehdä kaikki mahdolliset varatoimenpiteet onnettomuuksien varalle.

”Mikäli lähtisin kotipihaa pidemmälle, esimerkiksi lähikauppaan, laittaisin silti lompsaan huomiolapun, jossa kerrotaan lapsen olevan yksi kotona. Ihan siltä varuilta, jos jäisin auton alle tai muuta vastaavaa”, kertoo 48-vuotias Milka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.