Jätevesijärjestelmät kuntoon!

Miljoona suomalaista asuu kunnallisen viemäriverkoston ulkopuolella. Haja-asutusalueella jokaisen on huolehdittava itse siitä, etteivät jätevedet mene likaisina luontoon.

– Jos on epävarma kiinteistönsä jätevesijärjestelmän riittävyydestä, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan ympäristönsuojelutoimeen. Monilla paikkakunnilla on nyt tarjolla ilmaista kiinteistökohtaista neuvontaa, joten alkuun pääsee parilla puhelulla, neuvoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Erkki Santala.

Toimivat ja nykyaikaiset jätevesijärjestelmät suojelevat pohjavettä sekä parantavat vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Lisäksi järvien rehevöityminen vähenee.

– Haja-asutusalueilla noin joka toisessa taloudessa on käytössä vanha saostuskaivo, josta jätevesi purkautuu lähiojiin. Pahimmassa tapauksessa jätevettä kulkeutuu myös juomavesikaivoihin, painottaa Santala.

– Kiinteistön omistajan on hyvä tietää, että jätevesijärjestelmän uudistaminen nostaa kiinteistön arvoa, hän muistuttaa. Kustannuksia saa usein huomattavasti pienennettyä, kun naapurit tai kyläkunnat huolehtivat viemäröinnistä yhdessä. Kannattaa myös selvittää, onko mahdollista liittyä vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon.

Toimi näin!

- Ota yhteyttä kunnan ympäristönsuojelutoimeen.

- Selvitä mahdollisuus liittyä vesihuoltolaitoksen viemäriverkkoon.

- Selvitä mahdollisuudet toimia yhdessä naapurien kanssa.

- Tilaa suunnitelma jätevesijärjestelmän tehostamisesta puolueettomalta suunnittelijalta.

- Vertaa järjestelmien hintoja ja kilpailuta urakoitsijat.

- Huolehdi tarvittavista luvista ja rakentamisen valvonnasta.

- Muista seurata jätevesijärjestelmän toimintaa ja huoltaa sitä tarvittaessa.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Erkki Santala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja