Jätä taulun puhdistus asiantuntijalle!

Taulut likaantuvat ja keräävät pölyä vuosien kuluessa. Joskus likakerros on niin tasainen, että sen paksuuden huomaa vasta, kun teosta aletaan puhdistaa. Asiantuntijan mukaan edes kehyksiä ei välttämättä kannata puhdistaa kotikonstein.

Maalaustaiteen konservaattorin Anna Lehikoisen mukaan konservaattorit eivät suosittele, että tauluja puhdistettaisiin itse.

– Olemme sanoneet asiakkaillemme, että tauluja voi välillä pyyhkiä pölyhuiskulla, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan taulun päällä olevaa lasia voi kuitenkin puhdistaa varovasti vedellä ja lasille sopivalla puhdistusaineella.

– Pitää varoa kuitenkin sitä, ettei kosteutta pääse lasin takana olevaan teokseen.

Sen sijaan kehyksiä ei Lehikoisen mukaan välttämättä kannata puhdistaa vedellä.

– Kehysten kanssa pitää olla varovainen. Jos kehykset ovat kullatut, voi kultaus kulua vedellä puhdistettaessa, Lehikoinen toteaa.

Internetin keskustelupalstoilla puhutaan siitä, että öljyvärimaalauksesta saisi puhdistettua likaa ja pölyä taputtelemalla maalausta varovasti vaalealla leivällä.

Lehikoinen ei kuitenkaan suosittele leivän käyttöä maalauksen puhdistamisessa.

– Ei leipää käytetä maalausten puhdistamiseen enää Suomessa. Sitä on käytetty seinämaalausten puhdistamiseen, muttei sitä suositella taulujen puhdistukseen, Lehikoinen sanoo.

Sitä, kuinka paljon maalauksen puhdistaminen asiantuntijalla keskimäärin maksaa, on Lehikoisen mukaan hankala sanoa. Summa riippuu siitä, mitä käsittelyitä maalaus vaatii.

– Maalauksissa on erilaisia pintoja, esimerkiksi maalaus voi olla lakattu tai lakkaamaton. Joskus maalikerrokset hilseilevät ja ne täytyy kiinnittää ennen puhdistamista. Teemme hinta-arviota varten maalaukseen usein pienen puhdistuskokeen, jotta tiedetään, miten lika lähtee irtoamaan, Lehikoinen selittää.

Lehikoisen mukaan ei ole olemassa kotikäyttöön soveltuvia taulujen puhdistusaineita, joita konservaattorit suosittelisivat. Jos taulu on suvun perintökalleus, kannattaa sen puhdistaminen jättää siis suosiolla asiantuntijalle.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat