Järkyttävä raportti julki – vähemmistöt kokeneet MM-kisoja isännöivässä Qatarissa kauheuksia: "Hakkasivat minua joka päivä"

Jalkapallon MM-kisoihin on aikaa enää kuukauden päivät. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on julkaissut tuoreen raportin, joka paljastaa runsaasti vähemmistöjen Qatarissa kokemia kauheuksia. 

Useat vähemmistöihin kuuluvat Qatarissa kertovat, kuinka heitä on hakattu, heidän hiuksensa on ajeltu pois ja heidän vapautensa on riistetty.

– Minua pahoinpideltiin useita kertoja, kunnes menetin tajuntani, eräs kertoo HRW:lle.

Äskettäin julkaistussa raportissa on haastateltu neljää transsukupuolista, biseksuaalista naista ja homoseksuaalia miestä. 

Kaikki he kertovat, että heihin on kohdistettu vakavaa ja toistuvaa väkivaltaa vuosien 2019–2022 välillä. Viimeisin tapaus on tämän vuoden syyskuulta. 

Qatarin sisäministeriön turvallisuusosaston väitetään pidättäneen heidät julkisesti ja vieneen sitten maanalaiseen vankilaan Dohassa. Uhreilta on raportin mukaan myös evätty yhteydenpito oikeusapuun ja perheeseen. 

Yhtä transtaustaista henkilöä pidettiin sellissä ensin kaksi kuukautta, ja toistamiseen kuusi viikkoa. 

– He hakkasivat minua joka päivä ja ajelivat hiukseni. He myös pakottivat minut riisumaan paitani ja ottivat kuvia rinnoistani. Näen yhä painajaisia ja pelkään mennä ulos, henkilö kertoo. 

Kaikki uhrit kertovat myös, että heidät pakotettiin jakamaan puhelimestaan muiden vähemmistöön kuuluvien yhteystietoja. 

Eräs qatarilainen virkamies on vastannut HRW:n raportin olevan täysin epätosi.

– Qatar ei tietenkään hyväksy syrjintää. Toimintatapojemme ja menettelyjemme perustana on sitoutuminen kaikkiin ihmisoikeuksiin, hän sanoi.

Jalkapallon MM-kisoja isännöivässä Qatarissa ihmisoikeudet ovat heikolla tolalla. Maassa homoseksuaalisuus ja avioliiton ulkopuolinen seksi ovat laittomia. Niistä voi saada jopa seitsemän vuotta vankeutta.

MM-kisojen järjestäjät ovat vakuuttaneet, että kisoihin kaikki ovat tervetulleita. Sateenkaariliput ovat sallittuja stadionilla ja sen läheisyydessä.

Jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa 18. marraskuuta alkaen.


Lue myös:

    Uusimmat