Järjestö keksi: Osta joululahjaksi seuraa yksinäiselle

Yksinäisyys tuntuu jouluna erityisen kolkolta. HelsinkiMission kautta voi ostaa 10–50 euron hintaisia Aikalahjoja, joilla yksinäisyyttä vähennetään.

– Joulu on monelle vuoden yksinäisin juhla, HelsinkiMission keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Sari Arolinna sanoo.

HelsinkiMissio tarjoaa mahdollisuuden antaa niin sanottuja Aikalahjoja eli aineettomia joululahjoja, joilla voi helpottaa jonkun yksinäisen oloa.

Esimerkiksi ostamalla lahjan Kävelyseuraa kotiin unohtuneelle yksinäinen vanhus saa kotiin kävely- ja jutteluseuraa HelsinkiMission vapaaehtoisesta tukihenkilöstä. Keskustelutuokio ahdistuneelle antaa nuorelle kaksi tapaamista HelsinkiMission Nuorten Kriisipisteen ammattiauttajan kanssa. Kahvihetki yksinäisen kuulemiseen puolestaan tuo yhden vanhuksen kuukauden verran kahvikupin äärelle ystävien, myötäeläjien ja virikkeiden pariin ohjattuun ryhmään.

Tiesitkö?

  • Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen perusteella yli 400 000 yksinäistä.
  • Yksinäisimpiä ovat ikäihmiset ja nuoret aikuiset.
  • Tarve vanhuksia auttaville vapaaehtoisille ja ammattiauttajille kasvaa hurjaa tahtia, sillä vuoteen 2030 mennessä yli 85-vuotiaiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 226 000:een.
  • Myös ikäihmisten laitoshoidon purkaminen 300 miljoonan euron edestä kasvattaa yksinäisten määrää. 

Mukana on myös sellaisia Aikalahjoja kuin Pelastusrengas yksinäiselle nuorelle, Soittamisen iloa erityisoppijalle ja Lapsuuspakkaus äiti- tai isämentori lapsiperheelle.

Lahjojen hinnat ovat 10–50 euroa.

– Yksinäisyys on kallis, terveydelle vaarallinen ja inhimillisesti julma ilmiö. Vankila, josta ulos pääsemiseksi tarvitaan toinen ihminen – vapaaehtoinen ystävä tai ammattiauttaja.

– HelsinkiMissio antaa yksinäisille näitä toisia ihmisiä. Meidän työtämme tukemalla voi vapauttaa ihmisen yksinäisyyden vankilasta, Arolinna sanoo.

Lahjoittaja saa ostoksensa yhteydessä lahjastaan kertovan kortin, jonka voi tulostaa tai lähettää sähköpostin liitteenä. Lahjoitusvarat käytetään ammattiauttajien palkkaamiseen sekä vapaaehtoisten tukihenkilöiden kouluttamiseen.

Lähde: HelsinkiMissio

Uutiset vieraili yksinäisen luona

MTV Uutiset haastatteli itsensä yksinäiseksi tuntevaa, mutta siihen myös apua saanutta Pirkko Helakorpea huhtikuussa 2015. Katso video alta.

Yksinäisyys koettelee monia 2:10

Lue myös:

    Uusimmat