Järjestelmän heikkous koitui Jyrkin kohtaloksi

Lääkehuollon lehtori, näyttötutkintomestari, farmaseutti Alli Puirava selvitti Jyrki Hämäläisen lääkekavalkadia ja annostusta hänen kuolemansa jälkeen. Puirava ryhtyi tutkimaan asiaa Hämäläisen ex-vaimon Arja-Liisa Inguksen pyynnöstä. Puiravan mukaan Hämäläisen kohtaloksi koitui järjestelmän heikkous.

Arja-Liisa Ingus oli hyvin huolestunut lääkityksestä jo Jyrkin eläessä, Alli Puirava kertoo.

Kun Puirava tutustui Hämäläiselle määrättyihin resepteihin, kävi ilmi, että kaikki ei ollut mennyt kohdalleen.

– On surullista, että tämmöistä tapahtuu. Jyrki Hämäläinen ei suinkaan ole ainoa henkilö, kenelle on käynyt huonosti terveydenhuoltojärjestelmän vuoksi.

Kun potilas siirtyy lääkäriltä toiselle, lääkityksestä ei aina oteta kokonaisvastuuta. Esimerkiksi salassapitovelvollisuuden vuoksi tieto aikaisemmin määrätyistä lääkkeistä ei aina siirry eteenpäin.

– Jyrkin kohtaloksi koitui järjestelmän heikkous ja hoidon pirstaleisuus. Kukaan ei lopulta ottanut vastuuta, perehtynyt ja hoitanut kuntoon.

Puirava on ollut jo pitkää huolestunut suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän tilasta. Lääkkeiden käyttö lisääntyy koko ajan eivätkä terveydenhuollon ammattilaiset innostu keskustelemaan ongelmista. Puiravan mukaan Suomesta puuttuu tyystin kriittinen keskustelukulttuuri.

– Esimerkiksi lääkehoidon tasossa on paljon korjattavaa.

Arja-Liisa Inguksen rohkea teko tuoda Jyrki Hämäläisen lääkitystiedot julkisuuteen oli Puiravan mielestä hyvä teko.

– Hän antoi keskustelulle kasvot.

Lue myös:

    Uusimmat