Jari Saariosta kertova kirja kirjoitetaan kiireellä uusiksi uuden tekijän voimin – "Syitä en edes koe asialliseksi kommentoida"

Soutaja-palomies Jari Saariosta kertovan elämänkerran uusi kirjailija on Annika Hytönen. WSOY on vaitonainen kirjailijan vaihtoon liittyvistä sekoista.

– En avaa sitä sen enempää, kuin että kirjailija on vaihtunut. Syitä sen taustalla en edes koe asialliseksi kommentoida, ne ovat kustantajan, kirjailijan ja kirjan kohteen välisiä luottamuksellisia asioita, sanoo WSOY:n tietokirjallisuuden kustantaja Henrikki Timgren.

Jari Saario on itse Instagram-tilillään tällä viikolla kertonut, että uusi kirjailija on Annika Hytönen

WSOY:n Timgren ei halua kommentoida edes sitä, kenen päätös oli kirjailijan vaihtaminen.

– Kirjan tekeminen jatkuu. Uusi kirjailija on aloittanut kirjan kirjoittamisen nyt toukokuussa, ja kirjan on tarkoitus ilmestyä marraskuun lopulla 2024. Kirjan tulee olla painovalmis syyskuun lopussa, Timgren sanoo.

Kirjaa kirjoitti alun perin kirjailija Kati Pukki, joka oli mediassa olleiden tietojen mukaan aloittanut kirjan kirjoittamisen jo kesällä 2023, kun Saario lähti soutumatkalleen.

Palomies-soutaja Jari Saario souti Atlantin yli kahdella eri matkalla. Matka päättyi lokakuussa 2023.

Saario nousi mediassa esiin näkyvästi matkan vuoksi ja hänestä tehtiin useita artikkeleita matkan aikana. 

Pukin kirjan oli tarkoitus ilmestyä lokakuussa 2024, mutta viime viikolla Pukki ilmoitti Instagramissa, että yhteistyö Saarion kanssa on päättynyt.

Nyt kirja on siis tarkoitus kirjoittaa alusta alkaen uudestaan ja saada kauppojen hyllylle seitsemän kuukauden aikana. Itse kirjan kirjoittamiseen on siis varattu aikaa reilu neljä kuukautta.

– On hyvä muistaa, että myös Saario on käynyt jo edellisen kirjailijan kanssa läpi tätä prosessia, joten voisin kuvitella, että asiat ovat hänellä jo mielessä. Voisi vaikka verrata tilanteeseen, jossa annetaan sama haastattelu tai pidetään sama puhe useampaan kertaan,  WSOY:n Timgren sanoo.

Kirjan kansi pysyy markkinointimateriaalien perusteella samana. Myös uuden kirjan esittelyteksti on samankaltainen aiemman kanssa. 

"Ei mitenkään ennen kuulumatonta"

Timgrenin mukaan se, että kirjailija vaihtuu näin viime metreillä ei ole kovin yleistä muttei myöskään täysin poikkeuksellista.

– Ei ole hirveän yleistä, eikä tietenkään suotavaa. Aina tietysti toivomme, että yhteistyö kirjailijan ja kohteen kanssa menee loppuun saakka. En osaa mitään lukuja antaa siitä, kuinka yleistä tämä on, mutta ei se ole mitenkään ennenkuulumatonta, Timgren toteaa.

Timgren kertoo, että yleisellä tasolla kustannussopimuksissa on lauseke siitä, että miten asiassa toimitaan, jos työ syystä tai toisesta keskeytyy. Sopimusteknisiä asioita Timgren ei lähde kommentoimaan tarkemmin.

– On toimittu sopimuksen mukaisesti, Timgren sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat