Atlantin ylittäminen soutamalla yhteen suuntaan ei riitä palomies Jari Saariolle – yksinsoutuprojetkin toista osaa "ei takuulla ole kukaan tehnyt ennen"

Näin Atlantin ylittänyt yksinsoutaja kuvailee ensikosketustaan tasaiselle alustalle" 1:54
Näin Atlantin ylittänyt yksinsoutaja kuvailee ensikosketustaan tasaiselle alustalle

Miltä kuulostaisi matkata soutaen Gran Canarialta Karibianmerelle Antiguan saarelle? Moni kieltäytysi kunniasta, mutta palomies Jari Saario näkee tällaisessa asiassa haasteen ja hän lähti soutamaan.

Saario aloitti soutu-urakan 23. tammikuuta. Alun perin Saarion oli tarkoitus soutaa Yhdysvaltoihin Miamiin, mutta muun muassa aluksen sähkövian takia palomies päätyi etelämmäksi.

Soutaminen ei jää tähän, sillä Saario aikoo soutaa vielä Atlantin yli toiseen suuntaan ja tällä kertaa Suomeen asti. 

Tammikuussa aloitetun urakan pituudeksi tuli lopulta 5 350 kilometriä. Tarkoitus ei ollut päättää matkaa Antigualle vaan Yhdysvaltain Miamiin. 

– Se johtui ihan vain ohjausvirheestä. Minut ajettiin liikaa etelään, Saario kertoo pari päivää urakan päättymisen jälkeen kotikamaralla Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Keinuttuaan pari kuukautta pienessä veneessä tasainen laituri jalkojen alla tuntui Saarion mukaan todella eriskummalliselta. 

– Ihan käsittämätön fiilis. Siinä ei melkein pysynyt pystyssä vaan horjui ja huojui.  

Saario ei antanut vaihtelevien ja vaikeiden meriolosuhteiden lannistaa. Energiaa palomies kertoo saaneensa muun muassa ajattelemalla häntä sosiaalisessa mediassa seuraavien ihmisten tukea. 

– Vaikka tietää, että siellä merellä on yksin, niin mietin koko sitä valtavaa kannustusjoukkoa, Saario toteaa. 

Tavoitteena ensimmäinen menopaluu tiettyä reittiä

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Yksinsoutajan alkuperäisenä tavoitteena oli soutaa ensimmäisenä ihmisenä Atlantin yli ja takaisin menopaluuna. 

Ensimmäinen osuus on nyt suoritettu. Tunnelmaa latistaa kuitenkin tieto siitä, ettei hän olekaan ensimmäinen historiallisen urakan suorittaja. 

– Se vähän syö fiilistä. 

Alkujaan projektin toinen soutu takaisin Atlantin yli oli määrä aloittaa New Yorkista. Nyt suunnitelmiin on kuitenkin tullut muutos, jonka ainutlaatuisuus motivoi kilpailuhenkistä Saariota. 

– Nyt tuli viimeinen reittimuutos, jota ei enää muuteta. Lähden Kanadasta Newfoundlandista 24. kesäkuuta ja yritän soutaa sieltä, en Lontooseen, vaan Suomeen. Ja sitä ei takuulla ole kukaan tehnyt ennen, Saario ilmoittaa. 

Antigualle saapumisessa oli juhlatunnelma kaukana, joten siksikin Saario haluaa päättää uskomattoman projektin kotimaan kamaralla. 

– Siellä oli kaksi tuntematonta ihmistä taluttamassa minua hotelliin. Siinä ei oikein ollut fiilistä. 

– Olisi upeaa päästä kotimaahan ja se tulee olemaan pitkä ja haastava matka, varsinkin se Pohjanmeri. Siitä kun sitten pääsee Itämerelle, niin sen jälkeen se on sitten pelkkää laskettelua ja fiilistelyä, Saario tunnelmoi. 

Palomies Jari Saario souti käsivoimin Atlantin yli – katso, mitä hän kertoi kokemuksestaan koko Viiden jälkeen -ohjelmassa!

Palomies Jari Saario souti käsivoimin Atlantin yli 12:24


Lue myös:

    Uusimmat