Jari Isometsältä kihelmöivä kommentti Kerttu Niskasen mitalimahdollisuudesta – viesti ratkesi dramaattiseen hetkeen? "Eivät ymmärrä"

Kerttu Niskaselta paljonpuhuvaa tekstiä MM-viestistä: "Hapoilla sai olla koko ajan" 2:48
Kerttu Niskanen käy läpi viestiään: "Hapoilla sai olla koko ajan."

Jari Isometsä pohtii, että Kerttu Niskasen osakkeet naisten Planican MM-kisojen 30 kilometrille jopa nousivat viestisuorituksen jälkeen. MTV Urheilun asiantuntija ruotii naisten 4x5 kilometrin viestin merkittävimmän annin.

Suomi taisteli torstaina tiukasti naisten viestimitalista. Suomi tuli ensimmäisiin kahteen vaihtoon kärjen mukana; Johanna Matintalon osuudella sijalla 3 ja Kerttu Niskasen osuudella sijalla 2. Eveliina Piipon osuudella Suomi jäi takamatkalle, ja Krista Pärmäkoski lähti ankkuroimaan Suomea neljänneltä sijalta, 6,5 sekuntia pronssissa kiinni olleen Ruotsin perässä.

Pärmäkoski sai hiihdettyä osuutensa puolivälin jälkeen Ruotsin Maja Dahlqvistin kiinni, mutta ei pystynyt irtautumaan ja ruotsalainen kiritykki päihitti suomalaisen odotetusti. Maailmanmestaruus meni Norjalle, hopea Saksalle, pronssi Ruotsille ja Suomi oli neljäs.

– Kaiken kaikkiaan Suomi hiihti hyvin siihen nähden, minkälaisia ajatuksia oli ennakkoon. Sijoitus oli jotakuinkin se, mitä ajateltiinkin, mutta oltiin lähempänä kärkeä, Isometsä maalaa.

Asiantuntija kehaisee Matintalon hoitaneen avausosuuden tyylikkäästi ja suoriutuneen erittäin hyvin.

– Olin sitä mieltä, että Matintalo viestijoukkueeseen aloittamaan, ja se oli ehdottomasti oikea valinta. Hänellä on kuitenkin taustalla paljon hyviä hiihtoja perinteisellä. Ja vaikka nyt kunto ei ole ollut ihan kohdallaan, luotin, että hän pysyy pääporukassa, tai jos jää, jää niin vähän, ettei ole mitään ongelmaa.

– Hän tuli kärjen mukana vaihtoon, ja sehän on se tärkein juttu.

Yhtenä potentiaalisista mitalitaistelujoukkueena pidetty Yhdysvallat sen sijaan jäi Hailey Swirbulin sivakoimalla avausosuudella kärjestä 21 sekuntia, eikä USA mitalitaisteluun kyennyt kampeamaan, vaan jäi loppuviestissä entisestään.

– Näki selkeästi, että USA:lla ei ollut suksi ihan kunnossa. Hailey Swirbul rupesi juoksemaan ladun syrjään heti ensimmäisen nousun aikana ja USA:n peli alkoi olla pelattu.

"Saattoi olla jopa kultamitalin ratkaissut tekijä"

Johanna Matintalo hiihti mainion avausosuuden viestissä: "Tunsin kisan aikana, että tänään on hyvä päivä" 1:56
Johanna Matintalo hiihti mainion avausosuuden viestissä: "Tunsin kisan aikana, että tänään on hyvä päivä."

Toisen osuuden loppupuolella viestin suosikiksi lasketun Ruotsin mahdollisuudet kultaan kokivat kovan kolauksen.

– Koko viestin kultamitalin kannalta ratkaisevimpia asioita oli Ebba Anderssonin kaatuminen ja sauvan katkeaminen. Se saattoi olla jopa kultamitalin ratkaissut tekijä.

– Monesti sellaiset, jotka eivät ole paljon hiihtäneet, eivät ymmärrä sitä, että viesti voi ratketa johonkin niin sanotusti mitättömään eroon. Ebba Andersson jäi noin 10 sekuntia sen kaatumisen ja sauvan katkeamisen ansiosta. Se oli hyvin ratkaisevassa roolissa, koska Frida Karlsson joutui hiihtämään sen 10 sekuntia kärkeä kiinni, Isometsä sanoo ja viittaa seuraavaan osuuteen.

Ruotsi putosi kärjessä seuraavaan vaihtoon iskeneestä Saksasta 8,7 sekunnin päähän ennen Karlssonin hiihtämää kolmososuutta.

– Jos ajatellaan, että Ebba Andersson olisi tullut kärjessä tai kärjen mukana vaihtoon, Frida Karlsson olisi saanut peesailla tai ottaa rennosti sen ensimmäisen kilometrin. Nyt hän joutuikin repimään sen eron kiinni, ja se näkyi loppumatkalla, eikä hän pysynytkään mukana. Kun et ole letkassa ja joudut tekemään vähän ylikovan aloituksen, helposti käy noin.

Ruotsi lähti viestin päätösosuudelle kolmantena, 14,9 sekuntia kärkimaa Norjan perässä ja 8,7 sekuntia toisena ollutta Saksaa jäljessä.

– Ei voida toki sanoa, että Ruotsi olisi viestin voittanut ilman sitä (Anderssonin episodia), mutta kyllä viestin luonne muuttui merkittävästi.

Ruotsi ei vaikuttanut voitelullisestikaan olleen parhaassa terässä.

– Totuuden nimissä on sanottava, että niin perinteisellä kuin vapaalla näytti silmään, että ruotsalaisten suksi ei ollut ihan loistava tänään. Perinteisen hiihtäjillä pikkaisen lipsui, eikä Frida Karlsson millään meinannut pysyä vauhdissa alamäessä ja saksalainen (Pia Fink) meni siinä ohi.

Niskanen "ihan ykkössuosikkeja" 30 kilometrille

Suomi oli kahden osuuden jälkeen kärkitaistelussa mukana. Kerttu Niskanen toi Suomen toiseen vaihtoon Saksan kanssa likimain tasoissa, ja Norja oli kolmossijalla Suomea 5,3 sekuntia perässä kolmossijalla.

– Kyllä Kertun hiihtäminen näytti hyvältä. Hän oli kuitenkin aktiivinen, ja yleensä se, joka viestissä on aktiivinen, tuntee olevansa voimissaan.

Seuraa herkullinen arvio lauantain 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailuun.

– Kerttu on suurimpia suosikkeja kolmellekympille. Tämä ehkä jopa nosti Kertun osakkeita. Vaikea sanoa Ebba Anderssonin ja Frida Karlssonin tämän päivän hiihdoista, rupeaako jo vähän painamaan, vai minkä verran teki silmämääräisesti pikkaisen huono suksi. Ei Ebba Anderssonkaan ollut missään tapauksessa niin vakuuttava kuin aiemmin.

– Näytti silmään siltä, että Kerttu on iskussa ja valmis hiihtämään kovaa kolmellakympillä. Hän on siinä ihan ykkössuosikkeja ja mitalisuosikki varmasti.

"Krista teki oikean ratkaisun"

Eveliina Piipon jalat eivät kantaneet maalissa – "Viimeinen kilometri aika hirveätä" 1:13
Eveliina Piipon jalat eivät kantaneet maalissa – "Viimeinen kilometri aika hirveätä."

Ja vaikka Eveliina Piipon hiihtämällä kolmannella osuudella Suomi putosi neljänneksi, 21,4 sekunnin päähän kärkeen siirtyneestä Norjasta ja 6,5 sekunnin päähän kisan kolmosesta Ruotsista, ei Piippoa käy moittiminen.

– Piippohan suoriutui ehdottomasti oman kuntonsa tasoisesti ja hiihti ihan hyvän hiihdon.

– Viestissä se on kuitenkin vain niin julmaa. Kun tipahdat letkasta, yleensä ne mitalit menevät.

– Kävi sillä tavalla, että Krista joutui takaa-ajajaksi. Nykykuntoinen ja -vireinen Krista ei pystynyt sieltä mitalille Suomea nostamaan.

– Kun molemmat (Pärmäkoski ja Maja Dahlqvist) joutuivat hiihtämään yli kaksi kilometriä yksin eikä Krista saanut heti Dahlqvistia kiinni, tiesi, että helppoa ei ole. Koska jos olisi helppoa, se erohan napattaisiin heti kiinni.

Ja kun Pärmäkoski ei pystynyt Dahlqvistia tämän kiinni saatuaan heti iskuyrityksellään jättämään, "melkein tiesi, että tämä oli tässä".

– Oli taktisesti aivan oikein yrittää. Lähtökohdallisesti oli tiedossa, että Krista ei Dahlqvistille loppukirissä pärjää, joten siltä on pakko hiihtää jalkoja alta. Krista teki ihan oikean ratkaisun, mutta se ei vain riittänyt.

Krista Pärmäkoski kommentoi loppukirikamppailua: "Oli varmasti ainoa tapa hänelle ratkaista se" 2:03
Krista Pärmäkoski kommentoi loppukirikamppailua ja Ruotsin Maja Dahlqvistin ratkaisua.

Lue myös:

    Uusimmat