Jari Isometsälle esitettiin ennen tyrmäysnäytöstä Therese Johaug -kysymys – vastaus oli osuva

Naisten perinteisen hiihtotavan 30 kilometrin yhdistelmäkilpailusta Oberstdorfin MM-kisoissa muodostui Therese Johaugin raaka dominanssinäytös. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kertoo tähän liittyen kysymyksen, joka hänelle esitettiin ennen kisaa.

Johaug oli naisten MM-päätösmatkalla kuin tyystin eri sarjasta muiden kanssa ja jätti toiseksi sijoittuneen norjalaismaannaisensa Heidi Wengin 2.34,2 minuutin päähän. Ero oli kaikkien aikojen suurin 30 kilometrillä arvokisoissa.

Weng toki kolaroi 20 kilometrin paikkeilla seuraaville sijoille hiihtäneiden Ruotsin Frida Karlssonin ja Ebba Anderssonin kanssa, ja kolmikko menetti sen myötä parisenkymmentä sekuntia. Toisaalta Johaugin jälkeisessä mitalitaistossa loppuun lyötiin viimeisillä kilometreillä kovaa siinä missä Johaug hölläsi loppuun.

– Kyllä tuo ero aika todellinen on, Isometsä ynnää.

Johaug alkoi karata muilta vaivattoman oloisesti jo neljän kilometrin kohdilla.

– Ensimmäisellä kierroksella hän ei edes yrittänyt karata, vaan piti vain normaalia matkavauhtia, ja huomasi sitten, että hetkinen, nämä muut jäivätkin.

– Nuoret tytöt saavat vielä muutaman kerran lenkkarinnauhoja laittaa kiinni, että tuon eron tavoittavat. Jossakin vaiheessa he vähän uhittelivat, että täältä tullaan, mutta matkaa on vielä paljon, Isometsä sanoo.

"Niin paljon kuin hän haluaa"

Maailmanmestaruus oli Johaugille näistä kisoista neljäs, kolme niistä henkilökohtaisilta matkoilta. Isometsä arvioi, että norjalaistähti hiihti uransa parhaan kilpailun tiistaina 10 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa, jonka hän voitti 54,2 sekunnilla ennen Frida Karlssonia, mutta tämänpäiväinen 30 kilometrin veto menee lähelle sitä.

– Eikä hänen tarvinnut kaikkea panna peliin tänään.

– Kun tuolla tavalla karkaa pitkässä kisassa, keulassa alkaa hiihtää pikkuisen varmistellen, ettei tapahdu mitään katkeamista. Hakee itselleen hyvän matkavauhdin, jota pystyy vetämään loppuun asti. Ei ole järkeä ottaa sata lasissa hiihtämällä riskiä, että sippaisi. Takana tuleva porukka voi saada kaksi–kolme sekuntia kiinni alamäissä, jotka Johaug ottaa varman päälle, mutta mitä sitten?

Isometsän vastaus hänelle ennakkoon esitettyyn Johaug-uteluun olikin tänä päivänä nähdyn perusteella osuva.

– Joku kysyi minulta ennen kolmenkympin kisaa, paljonko Johaug voittaa seuraavaa. Vastasin, että hän voittaa niin paljon kuin hän haluaa.

Kaatuneet iskivät

Itävallan Teresa Stadlober vältti rytäkän ja karkasi tältä kolmikolta jo reilun 20 sekunnin päähän taistelussa kakkossijasta.

– Se kaatuminen tuli pahassa paikassa. Tultiin varjosta jäiseltä ladulta siihen pellolle. Kun siihen paistaa aurinko, tulee karmea vesikeli. Näki viimeisellä kierroksella, että hiihtäjillä oli vaikeuksia pysyä pystyssä, vaikka he jättivät välejä siihen. On todella vaikea paikka tuollaiselta jääkeliltä tulla vesikelille, Isometsä perkasi.

Weng, Karlsson ja Andersson iskivät kuitenkin ylös päästyään vahvasti, eikä Stadloberilla riittänyt paukut hyödyntää karkumatkaansa. Kolmikko ajoi itävaltalaisen kiinni ja pudotti tämän myöhemmin kannoiltaan. Stadlober sijoittui viidenneksi.

– Jos yksittäinen urheilija kaatunut, hänen olisi ollut paljon vaikeampi ajaa seuraavia kiinni. Hyvin kolmikolla kesti pokka, eikä kukaan hätääntynyt. Kerättiin vain kamat ja lähdettiin eteenpäin. Aika nopeasti hiihtämisen rytmi löytyi. Tuollaisella pitkällä matkalla kaatuessa ei niin paniikkia tule kuin kympin kisassa, jossa tulee mieleen, että nyt taisi peli olla pelattu.

Pärmäkoskelta "hyvä taistelu"

2:58
Krista Pärmäkoski sanoi olevansa tyytyväinen, että pysyi pystyssä – katso MTV Urheilun haastattelu.

Krista Pärmäkoski oli odotetusti kisan paras suomalainen. Hän sijoittui kahdeksanneksi ja ylsi kisojen parhaaseen henkilökohtaiseen tulokseensa.

– Kristalla oli hyvä taistelu. Näki, että hän yritti ihan viimeiseen saakka.

Pärmäkoski jäi kuitenkin kilpailun alkupuolella hankalaan paikkaan. Hän taittoi matkaa pitkään yksin seitsemännellä sijalla, kun edellä ollut porukka karkasi ja seuraavaan ryhmään oli kaulaa.

– Hän joutui tekemään aika paljon töitä yksin. Se verottaa loppumatkalla, energiat alkavat vähentyä. Pari norjalaista (Anne Kjersti Kalvå ja Tiril Udnes Weng) pääsi edelle.

– Jos Krista olisi lähtenyt hiihtämään kuudetta sijaa, hän olisi todennäköisesti sen ottanut; olisi hiihdellyt vain porukassa. Hän yritti kuitenkin ajaa mitaliporukkaa kiinni ja maksoi pari sijaa siinä, mutta näin sen pitää mennäkin. Se oli ihan oikein tehty.

Muista suomalaisista Johanna Matintalo hiihti 13:nneksi, Laura Mononen 16:nneksi ja Vilma Nissinen 29:nneksi.

– Minun mielestäni kaikki tekivät kuntonsa mukaiset suoritukset. Aina toivottaisiin, että arvokisoissa tulisivat kauden parhaat, mutta niitä ei ehkä kuitenkaan tullut. Oman kunnon mukainen suoritus riittää heillä noissa kisoissa noille sijoille. Ihan puhtaat paperit kaikille.

Isometsä näkee myös Suomen huollon onnistuneen kelvollisesti.

– Siellä on kuivempaa lunta, jäistä lunta ja märkää lunta. Sellaista voidetta ei ole olemassakaan, joka toimisi joka paikassa. Kaikilla näkyi siellä välillä lipsahteluja, mutta näytti, että luiston ja pidon puolesta Suomi oli ihan siinä missä muutkin.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja