Therese Johaug juotti muille mieletöntä myrkkyä – joukkokolari pysäytti, Krista Pärmäkoski kirkkaasti kymppisakkiin

Krista Pärmäkoski kahdeksas kisojen päätösmatkalla:"Olen tyytyväinen, että pysyin pystyssä" 2:58
Krista Pärmäkoski sanoi olevansa tyytyväinen, että pysyi pystyssä.

Norjan Therese Johaug tarjosi tyrmäävän näytöksen naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa. Suomen Krista Pärmäkoski hiihti oivan kilpailun ja sijoittui kahdeksanneksi.

Johaug karkasi neljän kilometrin paikkeilla. 3,8 kilometrin väliaikapisteessä hän johti kisaa 3,3 sekunnilla ennen Ruotsin Ebba Anderssonia, ja ero alkoi kasvaa rajusti. 12 kilometrissä Johaug johti kilpailua jo 1.05 minuutilla.

Vaikka Johaugin tahti oli kova, hän tuskin repi läheskään kaikkea koneestaan irti, kun muut jäivät tuhottoman kauas. Johaug voitti kisan lopulta peräti 2.34,2 minuutilla ennen toiseksi sijoittunutta maannaistaan Heidi Wengiä

MM-pronssia hiihti Ruotsin Frida Karlsson, joka päihitti kovalla loppusuoravedollaan maannaisensa Ebba Anderssonin. Wengin irtiotto ennen stadionille tuloa kypsytti ruotsalaiskaksikon, vaikka Karlsson pääsikin vielä viime metreillä lähelle häntä.

Taistelussa himmeämmistä mitaleista Johaugin takana ehdittiin kokea väkevää draamaa, kun Andersson, Karlsson ja Weng kolaroivat alamäessä 20 kilometrin kohdalla ja kaatuivat. Itävallan Teresa Stadlober vältti rytäkän ja liukui vierestä karkuun.

Kakkossijalle noussut Stadlober sai kasvatettua hetkellisesti eron seuraavaan kolmikkoon jo reiluun 20 sekuntiin, mutta trio ajoi hänet vielä kiinni ja jätti Stadloberin lopulta kannoiltaan. Itävaltalainen oli kisan viides.

Suomen Krista Pärmäkoski hiihti kilpailun alkupuolella useiden kilometrien ajan yksin seitsemännellä sijalla, kun edellä ollut ryhmä karkasi häneltä ja takana olevaan porukkaan oli kaulaa. Kisan puolivälin jälkeen Pärmäkoski kuitenkin tavoitettiin, ja hän kävi kisan loppupuolella pitkään taistelua kuudennesta sijasta. Pärmäkoski tuli maaliin kahdeksantena, 3.41,7 minuuttia Johaugia hitaampana.

Johanna Matintalo oli 13:s (+4.42,0), Laura Mononen 16:s (+4.48,4) ja Vilma Nissinen 29:s (+8.17,2).

30 kilometrin kilpailu oli naisten päätösmatka Oberstdorfissa. Hiihtokuningatar Johaug voitti näissä kisoissa neljä MM-kultaa, joista kolme henkilökohtaisilta matkoilta.

Pärmäkosken kahdeksas sija sivusi suomalaishiihtäjien parasta henkilökohtaista tulosta näistä MM-kisoista. Katri Lylynperä oli kisojen alussa perinteisen sprintissä juuri kahdeksas.

Maastohiihdossa edessä on vielä huominen miesten 50 kilometrin perinteisen kilpailu, jossa Iivo Niskasen yllä on mitalitoiveita.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!