Janna Hurmerinnan Pocahontas-asusta nousi kohu – laulaja pyysi anteeksi, kun Disney-hahmon todellinen tarina selvisi

1:02
Janna Hurmerinta nuoruutensa ujoudesta: "Uskalsin laulaa, mutten sanoa mitään"

Janna Hurmerintaa syytettiin kulttuurisesta omimisesta ja moni oli sitä mieltä, ettei Pocahontakseksi pukeutuminen ole soveliasta, sillä sen taustalle kätkeytyy traaginen tarina. 

Laulaja Janna Hurmerinta julkaisi Instagram-tililleen kuvan halloween-asustaan. Hän oli pukeutunut Disneyhahmo Pocahontakseksi. Kuvassa Hurmerinnan lisäksi on  hänen puolisonsa sekä heidän lapsi, joka on pukeutunut suloiseen tiikerikuvioiseen toppapukuun. 

– Happy halloween. Pocahontas, tiikeri ja pelle, Hurmerinta kirjoitti kuvansa yhteyteen. 

Somekohu

Hurmerinnan halloween-tyyli keräsi ihastusta. Osa ei ollut kuitenkaan niin vaikuttuneita ja sanoivat asun olen kulttuurin omimista. Heidän mielestään se ei ollut hyvän maun mukainen, sillä Disney-hahmon taakse kätkeytyy traaginen tarina.

– Pocahontas oli alaikäinen tyttö, joka joutui ihmiskaupan uhriksi. Kulttuuri ei ole asu, seuraaja kirjoittaa. 

Kommentti on herättänyt paljon keskustelua. 

–Tämä nimenomaan. Kyseessä ei ole vaan joku Disney-prinsessa joksi voisi pukeutua miten lystää. 

– Toivon todella, että ihmiset ymmärtävät eron sadussa ja todellisuudessa. Satuhahmoksi saa pukeutua kuka tahansa ketään loukkaamatta, se on naamiaisasu.

– Jos pitää syytellä, niin ainoa syyllinen tässä on Disney, joka on ottanut ja muokannut vanhan tarinan rakkaustarinaksi.

Anteeksipyyntö

Hurmerinta ei ottanut kantaa keskusteluun kommenttikentässä, mutta julkaisi maanantaina (2.11.) kuvapäivityksen aiheeseen liittyen. Hän kertoo, ettei tiennyt tarinaa sen taustalla. 

– Pukeuduin Halloweenina rakastamakseni Pocahontakseksi, asuun jonka taustaa en tuntenut. Tiedostan nyt asuni ongelmallisuuden. Pienestä tytöstä lähtien olen ihaillut Pocahontasta ja muistan sanoneeni äidilleni että haluaisin isona olla kuin hän, kaunis, vahva ja rohkea. Kuitenkin tähän päivään asti olen ollut täysin tietämätön Pocahontaksen oikeasta tarinasta. Se on erittäin traaginen ja sydäntäsärkevä, eikä se Disneyn kertoma onnellinen rakkaustarina. Oikea tarina ei sovi lapsien korville.

Hurmerinta kirjoittaa, että ymmärtää kultuurisen omimisen ongelmat. 

– Ymmärrän myös kulttuurillisen omimisen ongelmat alkuperäiskansojen historian syrjinnän ja seksualisoinnin kannalta. Heidän asunsa ovat heille pyhiä ja heidän käytettäväkseen, ei naamiaiskauppojen myytäväksi. Se on väärin että niitä kopioidaan ja niistä hyödytään rahallisesti.

Hurmerinta kertoo, ettei hänen pukunsa ollut naamiaskaupasta, vaan hänen äitinsä Maarit Hurmerinnan esiintymisasu 80-luvulta. 

– Äiti piti asua festarikeikoilla 80-luvun puolivälissä ja olen iloinen siitä, että se on säilynyt tähän päivään asti ja saa minun päälläni uusiokäyttöä, myös muulloin kuin halloweenina, eikä kukaan hyödy siitä rahallisesti. Peruukki oli hankittu alunperin omiin esiintymistilaisuuksiini, kun halusin kokeilla tuuhempaa ja upeampaa versiota oman näköisistä hiuksistani. 

Hurmerinta pyytää anteeksi kirjoituksessaan. 

– Halloween-postauksellani halusin kunnioittaa ja juhlistaa rakastamaani Pocahontasta, mutta ymmärrän ettei se kaikille näyttäytynyt niin.Pyydän anteeksi tietämättömyyttäni aiheesta ja lupaan oppia tästä sekä ensi Halloweenina miettiä tarkkaan miksi hahmoksi pukeudun, hän kirjoittaa. 

Moni julkisuudesta tuttu on antanut tukensa Hurmerinnalle somekohun keskellä. 

– Kohu peruttu, jatketaan! Aki Linnanahde kirjoittaa. 

–Ei sulla ole Janna yhtään mitään selitettävää tässä. Ei yhtään mitään. Asu oli upea, sinä olet upea, Aleksi Valavuori tsemppaa. 

Intiaaniprinsessa Pocahontasin ja brittiläisen John Smithin rakkaustarina innoitti Disneyn elokuvan Pocahontas (1995). Tarina on väritetty ja romantisoitu, mutta Pocahontas on ollut todellinen historiallinen hahmo. Voit lukea sen tästä artikkelistaLue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja