Jalkaterapeutin neuvot: Näin hoidat jalkoja talvella

Jalkojen ongelmia talvisin ovat ihon kuivuminen ja vastakohtaisesti hautuminen kuumissa toppakengissä.

Kylmät säät ovat täällä taas, ja moni huomaa jalkojen palelevan ja jalkapohjien kuivuvan. Jalkaterapeutti Eeva-Leena Keurulaisen mukaan itse vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta jalkojen kuntoon, mutta kuiva huoneilma tekee hallaa myös jalkojen iholle. Tämän takia jalkoja kannattaa rasvata säännöllisesti, mutta varoa samalla, ettei rasvaa jää varvasväleihin. Lisäksi talvikengät saattavat olla jaloille liikaa sisätiloissa.

– Puhtaus on ensisijainen asia jalkojen hoidossa myös talvella. Jalat saattavat myös hautua paksuissa talvikengissä. Tällöin jalkaan kannattaa työpaikalla vaihtaa välillä sisäkengät, jotta jalat saavat taukoa hautovista olosuhteista, Keurulainen sanoo.

– Hautuminen voi aiheuttaa varpaiden väliin esimerkiksi sieni-infektion, joten jalkojen kuntoa on hyvä kurkistella aina välillä, hän jatkaa.

Jalkine valitaan käyttötarkoituksen mukaan

Oikean kokoiset kengät ja sukat ovat Keurulaisen mukaan yksi tärkeimpiä asioita jalkojen hoidossa myös talvisin. Kengät ja sukat pitää valita myös käyttötarkoituksen mukaan: urheiluun sopivat erilaiset sukat kuin arkeen.

– Akryylia, puuvillaa, lycraa ja muita kuituja, esimerkiksi villaa, sekoittavat sukkamateriaalit ovat pelkkää puuvillaa sisältäviä sukkia parempia. Hiki haihtuu niistä, ja jalat pysyvät kuivina. Puuvillaiset sukat imevät hikeä ja kosteutta, mutta eivät luovuta sitä helposti ulospäin, jolloin jalat saattavat alkaa palella.

Jalkoja ei myöskään saa pakata liian tiukkaan pakettiin: liian pienessä toppakengässä jalalla ei ole lämmin, eikä jalka pääse liikkumaan luonnollisesti. Verenkiertohäiriöistä kärsivien ihmisten tulee pitää jaloistaan erityisen hyvää huolta talvisin.

– Esimerkiksi voisin antaa diabeetikot. Jalat ovat kaukana sydämestä, minkä takia ääreisverenkierron ongelmista kärsivillä jalat palelevat talvisin. Myös ikääntyvillä ihmisillä verenkierto yleensä heikkenee, ja jalat alkavat palella helposti, Keurulainen sanoo.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat