Jalkapallosuuruus Arto Tolsan poika Tomi koki isänsä traagisen tarinan pitkään araksi puheenaiheeksi – ottaa nyt KTP:n johdettavakseen

Kotkan jalkapalloareena kantaa kaupungin oman pelaajalegendan Arto Tolsan nimeä. Pian sama sukunimi tulee tutuksi myös seuran toimistolla, kun hänen poikansa Tomi Tolsa ottaa vastaan Veikkausliigaan nousseen KTP:n toimitusjohtajan tehtävät.

Tomi Tolsa, 41, on työskennellyt aiemmin kolmen eri lajiliiton johtotehtävissä. Taidoliiton ja karateliiton jälkeen hän toimi viimeksi yli kahdeksan vuoden ajan Suomen painonnostoliiton toiminnanjohtajana.

Hän teki oman urheilu-uransa juuri kamppailulajien puolella. Taidosta hänellä on kolme MM- ja EM-kultaa sekä peräti kymmenen Suomen mestaruutta. Nykyisin hän valmentaa lajissa Suomen maajoukkuetta. Samalla hän on suorittanut liikunta-alan johtamisen ja kehittämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Kun toimitusjohtajan paikka FC KTP:ssä tuli hakuun, Tolsa keskusteli asiasta lähipiirinsä kanssa. Hän kävi paikan päällä katsomassa seuran molemmat nousukarsintaottelut TPS:ää vastaan. Lopulta päätös syntyi helposti.

– Ehkä se oli sellainen tunnepohjainen kouraisu, että ei tätä voi jättää hakematta. Se oli niin mahtava tilaisuus, Tomi Tolsa kertoo MTV Urheilulle.

Hänen isänsä Arto Tolsa on yksi suomalaisen jalkapallon kaikkien aikojen suuruuksista. Tolsan nimi on jäänyt ikimuistoiseksi myös KTP:ssä, jossa hyökkääjä mätti maaleja läpi 1960-luvun ja palasi vielä 1980-luvun taitteessa johdattamaan seuran vielä yhteen cup-mestaruuteen.

– On vaikea kuvitella merkityksellisempää ja motivoivampaa työympäristöä kuin astua isän entisen seuran ja itselle rakkaan seuran palvelukseen. Se on ihan valtava asia.

– Näen sen isona mahdollisuutensa enkä koe siitä ihmeellisemmin paineita. Sukunimi on 41 vuotta seurannut perässä. Pikemminkin tulee positiivista painetta siitä, että saamme aikaiseksi tulosta ja seura kehittyy, Tolsa sanoo.

Isän kuolema pitkään arka puheenaihe

Ensimmäisten suomalaisten jalkapalloammattilaisten joukkoon kuuluva Arto Tolsa siirtyi ulkomaille vuonna 1969. Hän edusti belgialaista Beerschotia vuosikymmenen ajan voittaen kaksi maan cup-mestaruutta.

Hyökkääjästä puolustajaksi ammattilaisurallaan Antwerpenissä vaihtanut Tolsa valittiin 1970-luvulla kolmesti Vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa.

Tolsan perheen kolmesta lapsesta nuorimpana Tomi Tolsa syntyi juuri Suomeen paluun jälkeen syyskuussa 1979. Arto Tolsa pelasi KTP:ssä vuoteen 1982 asti, joten kuopus ei muista isäänsä pelikentiltä.

– Toki minulla on peliuran jälkeen muistoja yhteisistä pihapeleistä. Ja totta kai olen nähnyt erilaisia tallenteita jälkikäteen, hän sanoo.

Arto Tolsan elämä lähti peliuran jälkeen alamäkeen. Alkoholi oli tullut pelaajalegendan matkaan jo uran loppupuolella, mutta tilanne paheni sen jälkeen, kun hän ripusti nappulakengät naulaan. Arto Tolsa kuoli vuonna 1989 vain 43-vuotiaana.

Tomi Tolsa tuntee isänsä saaneen aina kunnioitusta peliurastaan, mutta tämän elämän surullinen loppu teki suhtautumistavasta kaksijakoisen.

– Koin sen ehkä niin, että aika pitkällekin 1990-lukua se oli jotenkin arka puheenaihe. Vähän ehkä häpeällinenkin. Vaikea sanoa, mistä se sitten johtuu. Varmaan se on tavallaan pettymys, kun kaupungin omalle pojalle käy köpelösti, Tolsa arvelee.

– 2000-luvulle tultaessa ääni alkoi pikkuhiljaa muuttua kellossa. Nyt arvostus on sellainen kuin sen on hyvä ollakin.

Vuoden 1952 kesäolympialaisiin valmistunut Kotkan urheilukeskus nimettiin vuonna 2000 uudelleen Arto Tolsa Areenaksi. Viime vuonna sankarista valmistui toimittaja Kimmo Muttilainen kirjoittama elämäkerta Arto Tolsa – Yksi yhdestätoista.

KTP selvisi koronavuodesta kohtuullisesti

Vuonna 2015 viimeksi pääsarjasta pudonnut ja välillä Kakkosessakin käynyt FC KTP nousi jälleen syksyn 2020 päätteeksi Veikkausliigaan TPS:n kaaduttua nousukarsinnassa vierasmaalisäännön perusteella.

Jalkapallokausi saatiin vietyä silloin vielä lievempien koronarajoitusten keskellä loppuun kohtalaisen hyvin. Tomi Tolsa ottaa seuran johdettavakseen silti vaikeaan aikaan.

– Hyvä puoli on se, että KTP selvisi kohtuuhyvin viime vuodesta, joten pääsemme sikäli valoisin näkymin lähtemään tähän vuoteen. Vaikka eihän varmaan millään seuralla ole mitenkään käsittämättömän mahtava tilanne.

– Totta kai seuran vakavaraisuuden vahvistaminen on työpöydällä yksi keskeisimpiä juttuja. Ja sitä kautta varmistaminen, että urheilullisella puolella pystytään tekemään tulosta, Tolsa sanoo.

Joukkue on nykyisin entisen pelaajansa, virolaisen Argo Arbeiterin valmennuksessa. Tolsan tavoitteena on juurruttaa KTP pääsarjaan, johon se eittämättä perinteidensä puolesta kuuluisi.

– Sarjapaikan säilyttäminen on urheilullisesti tärkeä tavoite, ja jos pystyisimme taistelemaan ylemmän jatkosarjan paikasta, niin siitä voitaisiin puhua KTP:n mestaruutena, Tomi Tolsa tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat