Jalkapallon mullistanut videotuomarointijärjestelmä VAR siirtyy uuden hallitsijan alle – sarjojen erilaiset käytännöt jäävät historiaan

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA haluaa, että videotuomarointijärjestelmä VAR:ia sovelletaan samalla tavalla kaikissa kilpailuissa. FIFA on ottamassa päävastuun järjestelmän toiminnasta.

VAR:in toiminnasta on vastannut sen kaksi vuotta kestäneen testi- ja sisäänajovaiheen aikana IFAB, jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin. FIFA otti vastuun videotuomaroinnin toteuttamisesta heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

FIFA:n erotuomarikomitean puheenjohtaja ja pitkän linjan entinen arvokisatuomari Pierluigi Collina kertoi muutoksen olleen luonnollinen.

– IFAB:illa on velvollisuus hallita jalkapallon sääntöjä, mukaan lukien VAR ja siihen liittyvät protokollat ja säädökset. Kun ne ovat asetettu, IFAB:in työ on päättynyt. Sen jälkeen FIFA vastaa kaikkialla maailmassa tuomareiden koulutuksesta ja tukee sen kaikkia jäsenliittoja. Collina sanoi Reutersin mukaan.

VAR:ista on ollut käytössä eri maiden kilpailuissa ja sarjoissa erilaisia variaatioita, mutta Collina haluaa kulkea kohti yhtenäistä mallia.

– Yksi FIFA:n vastuista on toteuttaa VAR kaikkialla samalla tavalla. Järjestelmää ei voi soveltaa eri maissa ja kilpailuissa eri tavoilla, Collina näki.

– Voitko kuvitella kansainvälisen kilpailun ottelua, jossa kohtaavat kaksi erilaisilla VAR-tulkinnoilla pelannutta joukkuetta? Pitäisi olla itsestäänselvää, että VAR:ia käytetään kaikkialla samalla tavalla.

Valioliiga ei ole käyttänyt VAR:ia maalivahtien liikkumisen tarkistamiseen rangaistuspotkujen yhteydessä, vaikka toiminto on kirjattu järjestelmän sääntöihin.

Collinan mukaan FIFA haluaa yleisesti ottaen välttää tilanteet, joissa pelaajat kohtaavat kansainvälisissä turnauksissa yllättäviä päätöksiä.

– Jos pelin säännöissä lukee jotain, sitä pitää noudattaa kaikkialla. Muussa tapauksessa edessä on yllätyksiä, joissa jotakuta rangaistaan jostakin kansainvälisessä ottelussa mutta ei sarjaottelussa.

– Pelaajat eivät ehkä olisi tietoisia, mitä on sallittua tehdä. Jos jokin ei toimi pelin säännöissä, siitä keskustellaan IFAB:issa ja lopulta tehdään tarvittava muutos, Collina päätti.

Lue myös:

    Uusimmat