Jalkapallon mullistanut videotuomarointijärjestelmä VAR siirtyy uuden hallitsijan alle – sarjojen erilaiset käytännöt jäävät historiaan

3:04
VAR:in käytössä on ilmennyt toisinaan epäselvyyksiä, kuten tämän maalin tarkistuksessa Leverkusenin ja Porton välisessä Mestarien liigan ottelussa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA haluaa, että videotuomarointijärjestelmä VAR:ia sovelletaan samalla tavalla kaikissa kilpailuissa. FIFA on ottamassa päävastuun järjestelmän toiminnasta.

VAR:in toiminnasta on vastannut sen kaksi vuotta kestäneen testi- ja sisäänajovaiheen aikana IFAB, jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin. FIFA otti vastuun videotuomaroinnin toteuttamisesta heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

FIFA:n erotuomarikomitean puheenjohtaja ja pitkän linjan entinen arvokisatuomari Pierluigi Collina kertoi muutoksen olleen luonnollinen.

– IFAB:illa on velvollisuus hallita jalkapallon sääntöjä, mukaan lukien VAR ja siihen liittyvät protokollat ja säädökset. Kun ne ovat asetettu, IFAB:in työ on päättynyt. Sen jälkeen FIFA vastaa kaikkialla maailmassa tuomareiden koulutuksesta ja tukee sen kaikkia jäsenliittoja. Collina sanoi Reutersin mukaan.

VAR:ista on ollut käytössä eri maiden kilpailuissa ja sarjoissa erilaisia variaatioita, mutta Collina haluaa kulkea kohti yhtenäistä mallia.

– Yksi FIFA:n vastuista on toteuttaa VAR kaikkialla samalla tavalla. Järjestelmää ei voi soveltaa eri maissa ja kilpailuissa eri tavoilla, Collina näki.

– Voitko kuvitella kansainvälisen kilpailun ottelua, jossa kohtaavat kaksi erilaisilla VAR-tulkinnoilla pelannutta joukkuetta? Pitäisi olla itsestäänselvää, että VAR:ia käytetään kaikkialla samalla tavalla.

Valioliiga ei ole käyttänyt VAR:ia maalivahtien liikkumisen tarkistamiseen rangaistuspotkujen yhteydessä, vaikka toiminto on kirjattu järjestelmän sääntöihin.

Collinan mukaan FIFA haluaa yleisesti ottaen välttää tilanteet, joissa pelaajat kohtaavat kansainvälisissä turnauksissa yllättäviä päätöksiä.

– Jos pelin säännöissä lukee jotain, sitä pitää noudattaa kaikkialla. Muussa tapauksessa edessä on yllätyksiä, joissa jotakuta rangaistaan jostakin kansainvälisessä ottelussa mutta ei sarjaottelussa.

– Pelaajat eivät ehkä olisi tietoisia, mitä on sallittua tehdä. Jos jokin ei toimi pelin säännöissä, siitä keskustellaan IFAB:issa ja lopulta tehdään tarvittava muutos, Collina päätti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja