Jalkapallolegendan elämä suistui raiteiltaan: Joutui maanpakoon ja päätyi Uber-kuskiksi – "Minulla ei ole mitään jäljellä"

Turkin suuren jalkapallolegendan Hakan Sükürin elämä on muuttunut radikaalisti pelaajauran päättymisen jälkeen. Maanpaossa oleva Sükür toimii nykyään Uber-kuskina Yhdysvalloissa.

50-vuotias Sükür on yksi Turkin suurimmista jalkapallolegendoista. Hyökkääjänä kunnostautunut Sükür on 51 maaottelumaalillaan Turkin maajoukkuehistorian paras maalintekijä.

Vahva hyökkääjä pelasi uransa aikana muun muassa turkkilaisjätti Galatasarayssa sekä Italian suurseura Interissä ja hänen palkintokaapistaan löytyy peräti kahdeksan Turkin liigan mestaruutta ja MM-pronssi vuodelta 2002.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Menestyksekkään pelaajauransa jälkeen Sükür astui politiikan maailmaan, kun hänet valittiin Turkin parlamentin jäseneksi kesällä 2011. Sükür kuitenkin jätti tehtävänsä vuonna 2013 protestina Turkin hallituksen toimille.

Vuonna 2016 Sükürin asiat kuitenkin heikkenivät toden teolla. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin toimintaa kritisoinut Sükür yhdistettiin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä epäiltyyn Hizmet-järjestöön ja turkkilaisesta jalkapallolegendasta annettiin pidätysmääräys.

Tilanne johti lopulta siihen, että Sükür joutui pakenemaan maasta ja aloittamaan elämänsä alusta täysin puhtaalta pöydältä.

– Minulla ei ole mitään jäljellä. Erdogan vei minulta kaiken: oikeuteni vapauteen, työntekoon ja ilmaisunvapauteen. Aloin saada uhkauksia. Vaimoni kauppaan hyökättiin, lapsiani kiusattiin, isäni laitettiin vankilaan ja koko omaisuuteni takavarikoitiin, Sükür kertoo Welt am Sonntagin haastattelussa

Juttu jatkuu videon alla. 

Erdoganin valta kasvaa entisestään –"Ihmiset ovat peloissaan" 9:52
Recep Tayyip Erdoganin valta Turkissa kasvoi entisestään, kun hän sai jatkokauden presidenttinä vuonna 2018 – "Ihmiset ovat peloissaan."

Sükür myöntää, ettei hän ole tyytyväinen siihen, miten presidentti Erdogan Turkkia on viime vuosina johtanut. Osallisuutensa minkäänlaisiin laittomuuksiin ja vallankaappauksiin Sükür kuitenkin kiistää jyrkästi.

– Kukaan ei tunnu osaavan selittää minun rooliani tässä niin sanotussa vallankaappauksessa. En koskaan tehnyt mitään laitonta. En ole petturi tai terroristi. Saatan olla tämän hallituksen vihollinen, mutta en tämän valtion tai Turkin kansan. Rakastan maatani, Sükür painottaa.

Nykyään Sükür asuu Yhdysvalloissa. Työkseen entinen hyökkääjätähti ajaa Uberia.

– Muutin Yhdysvaltoihin. Ensin pyöritimme kahvilaa Kaliforniassa, mutta outoja ihmisiä saapui jatkuvasti baariin. Nyt ajan Uberia ja myyn kirjoja, Sükür kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat