Jalkakirurgi: Vasta tässä iässä saisi käyttää korkokenkiä

Viime aikoina lapsille suunnitellut korkokengät ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan maailmalla. Ilmiö on huolestuttava, sillä lapsen vielä kasvaessa korkokenkien vaikutukset jalan kehitykseen voivat olla kohtalokkaat, mutta minkä ikäisenä korkokenkien käytön voi aloittaa?

Jalkakirurgi ja ortopedi Oliver Michelsson lääkäriasema Diacorista muistuttaa, että korkokenkien käytöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia jalan terveyteen – ja lapsella jalan kasvuun ja kehitykseen. Tästä syystä korkokenkiä onkin turvallisinta käyttää vasta sitten, kun jalka ei enää kasva.

– Ennen kasvun loppumista en suosittele korkokenkien käyttöä: eli aikaisintaan 14–16-vuotiaana, Michelsson neuvoo.

Ennen jalan kasvun loppumista Michelsson suosittelee, että korkokenkiä käytettäisiin vain hyvin lyhytaikaisesti. Lasten leikkejä vanhempien vaatekaapilla ei siis ole syytä kieltää jalkojen terveyden nimessä.

Jos korkokenkiä kuitenkin käytetään vastoin suositusta kasvuiässä, voi jalka kehittyä väärään asentoon. Pahimmillaan liian aikaiset korkokenkäkokeilut voivat aiheuttaa lapselle hyvin hankalia jalkavaivoja.

– Jalan vielä kasvaessa voi jalkaa kehittyä virheasentoja kuten vaivaisenluu tai vasaravarpaat, Michelsson kertoo.

Vasaravarpailla tarkoitetaan pienten varpaiden virheasentoa, jossa varvas vetäytyy koukkuun. Vaivaa voidaan joutua hoitamaan jopa leikkauksella.

Lääkäri muistuttaa, että korkokengät voivat aiheuttaa ongelmia myös aikuisen jaloissa. Etenkin korkeiden korkojen jatkuva käyttö voi aiheuttaa terveysongelmia.

– Korkokengät voivat kipeyttää jalkoja, pahentaa vaivaisenluuta, aiheuttaa vasaravarpaita ja sekä kivuliaan Mortonin hermopinteen, Michelsson listaa.

Niin lasten kuin aikuisten kenkiä valitessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä muutakin kuin korko: jalkineita ei jalan terveyden nimessä tulisi koskaan valita pelkän ulkonäön perusteella. Kengän lestiä sekä oman jalan mallia ja kokoa on syytä arvioida realistisesti kenkäkaupoilla.

– Tärkeätä on valita kengät jalan mukaan, ei muokata jalkaansa kenkiin sopiviksi, Michelsson muistuttaa.

AVA on myösFacebookissa, TwitterissäjaInstagramissa– tutustu!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja