Korkokengät lukuisten hankalien vaivojen takana: Jopa leikkaushoito tarpeen

Korkokengät näyttävät kauniilta, mutta eivät tee hyvää terveydellesi, Daily Mail uutisoi.

Korkokengät saavat sinut näyttämään pidemmältä ja hoikemmalta, mutta jaloillesi korot eivät tee hyvää. Korkokengillä kopistelu aiheuttaa painetta erityisesti polven sisäpuolelle. Korot jalassa paine polvessa kasvaa jopa 26 prosenttia. Korkokengät aiheuttavat painetta myös erityisesti kolmannen ja neljännen varpaan väliin, mikä aiheuttaa kipua ja tunnottomuutta. Tätä tilaa kutsutaan Mortonin neuroomaksi. Kyseessä on hermokudoksen hyvänlaatuinen kasvain, joka helpottuu usein, kun kengät riisutaan jalasta.

Lista korkokenkien aiheuttamista ongelmista ei valitettavasti jää tähän. Pediatri Mike O´Neillin mukaan jalkojen tunkeminen liian pieniin kenkiin voi aiheuttaa myös vaivasenluuongelmia, niveltulehduksia, murtumia ja hermopinnettä. Vaivat voivat vaatia jopa leikkaushoitoa. Korkokengät voivat aiheuttaa myös niin kutsuttua Haglundin kantapäätä, joka on akillesjänteen kiinnityskohdassa tai hiukan siitä ulospäin oleva luukasvauma. Nilkkaongelmat, kuten horjahduksista johtuvat murtuvat, ovat myös yleisiä.

Mitä korkeammat korot, sitä enemmän vammoja kengät aiheuttavat: metatarsalgia eli jalkaterän kipu, kovettomat ja kynsivaivat ovat kaikki tuttuja korkokenkien käyttäjille.

Muoti ennen terveyttä

Korkokengistä johtuvista vaivoista kärsivät etenkin nuoret naiset, sillä he käyttävät myös korkeimpia korkoja. Noin 20 prosenttia 18-24-vuotiaista naisista omistaa parin 15 sentin korkokenkiä. Vähän vanhemmista, eli 25-34-vuotiaista vain 10 prosenttia ja vain kolme prosenttia 35-44- vuotiaista omistaa näin korkeat korot.

Vaarassa eivät ole vain jalat, asiantuntija muistuttaa. Korkokengät vääristävät kävelyasentoamme niin, että lantio työntyy liikaa eteenpäin ja selkäranka on väärässä asennossa.

– Ei ole mitään epäilystä, etteivätkö korkokenkiä pitävät naiset aseta itseään jatkuvaan riskiin muodin takia. Kun täytyy tehdä valinta tyylikkäiden kenkien ja kauniiden jalkojen välillä, moni valitsee tyylikkäät kengät, O´Neill sanoo.

Faktaa korkokengistä

– Korkokenkien korot voivat vaihdella 2,5 sentistä 20,3 senttiin.

– Ensimmäiset piikkikorkokengät olivat ranskalaisen Andre Perugian käsialaa. Hän loi kengät 40-luvulla.

– Italialaiset korot 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa olivat halkaisijaltaan alle 5 mm kapeat. Korot oli kielletty monissa julkisissa tiloissa, koska ne vahingoittivat lattiaa.

– Klassinen musta korkokenkä on ollut osa Playboyn virallista asua 1960-luvulta lähtien.

Lisää asiaa muodista Muodin huipulle -sarjassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Daily Mail

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja