Jäikö jouluruokia yli? Näin hyödynnät tähteet kätevästi

Joulun herkuttelusta jää usein kilokaupalla ruokaa yli. Hyödynnä tähteet vaikkapa uuniperunan täytteessä, pastakastikkeessa tai pikkusuolaisissa.

Joulun tähteitä ei kannata heittää roskiin, sillä niistä saa hyviä aineksia välipäivien aterioihin. Hyödynnä rippeet ja valmista jouluisia herkkuja!

Kinkun uusi elämä

Isosta kinkusta jää usein valtava kimpale vielä jouluaterian jälkeenkin. Kinkku sopii mainiosti esimerkiksi uuniperunan täytteeseen tai kiusauksiin.

Voit myös leipoa herkullisen kinkkupiirakan. Lisää vain täytteeseen ranskankermaa tai vaikkapa turkkilaista jogurttia.

Perinteisesti kinkku sopii tietysti voileipiin tai täytettyyn patonkiin. Lisää raikkautta salaatilla, tomaatilla ja ruohosipulilla.

Kinkusta on moneksi: kokeile kinkkua myös pastakastikkeeseen tai ruokaisan salaatin täytteeksi.

Suolaisia herkkuja sillistä

Joulupöydässä silli tarjoillaan usein sellaisenaan, mutta joulun jälkeen siitä voi taikoa vaikkapa herkullisen janssoninkiusauksen.

Hyödynnä myös muut joulupöydän suolaiset kalaherkut: kylmäsavulohesta ja mädistä saa vaikka mitä: blinin tai uuniperunan täytteitä, suolaisia rullia rieskan tai tortillan välissä tai suolaisia piirakoita.

Kaloja käyttäessäsi muista tarkistaa säilyvyys!

Pipari taipuu leivonnaisiin

Jo hieman kuivuneet piparit voi käyttää erilaisiin jälkiruokiin. Taio ylijäämäpipareista herkkuja vaikkapa uudenvuoden juhliin!

Pipareista saa jouluisen pohjan juustokakulle. Murenna piparit ja sekoita sulatettuun voihin. Tee juustokakku perinteisen ohjeen mukaan ja lisää mausteeksi kanelia tai glögiä.

Piparkakku-mustikkajälkkäri

joulupipareita tai piparitalo
2 dl mustikoita
2 rkl sokeria
1 dl punaista mehua
2 dl rasvatonta maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
ohratärkkelystä

Murskaa piparit tai piparitalo jauheeksi. Kiehauta punainen mehu, makeuta se ja suurusta paksuksi tärkkelysjauhoilla.

Lisää mukaan mustikat. Kuumenna maito, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla ja suurusta myös se tärkkelysjauhoilla.

Tärkkelyksellä suurustaminen tapahtuu niin, että veteen sekoitetut jauhot kaadetaan kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Kun neste kiehahtaa uudelleen, se paksunee.

Anna ainesten hiukan jäähtyä ja kokoa annokset laseihin kerroksittain.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat