Mainos

Jäätävää: Suomessa kylmempi kesä kuin Siperiassa

Tällä hetkellä Suomen kesäsää on kylmempi kuin kahdessa maailman kylmimmäksi asutuksi alueeksi nimetyssä paikassa. Molemmat niistä sijaitsevat Siperiassa.

Verhojanskin kaupunki sijaitsee Sahan tasavallan pohjoisosassa Venäjällä Janajoen varrella, hieman napapiirin pohjoispuolella.

Paikkansa yhdeksi maailman kylmimmistä ihmisen asuttamista alueista Verhojansk lunastaa sillä, että tammikuussa kaupungin keskilämpötila liikkuu -45 ja -50 celsiusasteen välillä. Kaupungin pakkasennätys on -67,7 astetta.

Kesällä lämpötila voi nousta yli 30 asteen, joten ero kylmimmän ja kuumimman päivän välillä voi olla sata astetta.

Tällä hetkellä maailman kylmimmässä kaupungissa nautitaan lämpimämmästä kesästä kuin Suomessa, sillä päivisin Verhojanskin lämpötila on noin 25 celsiusastetta.

Siperiassa ei pakkasta hätkähdetä

Toinen maailman kylmimmäksi asutuksi paikaksi tituleerattu – ja Verhojanskin kylmyydessä päihittävä – paikka on Oimjakonin kylä, joka sijaitsee myös Sahan tasavallassa Siperiassa. Alle tuhannen asukkaan kylän pakkasennätys on huikea: -71,2 astetta.

Kylmyyteen on totuttu, eikä muutaman kymmenen asteen pakkasista juuri hätkähdetä: kylän koulujen kerrotaan pysyvän auki aina -52 asteeseen saakka.

Tällä hetkellä Oimjakonissa vietetään kesää monta astetta lämpimämmässä säässä kuin Suomessa: lämpötila liikkuu noin 25-26 asteessa.

Suomessa odotettiin tänä kesänä harvinaisen kauan hellerajan, eli 25,1 asteen rikkoutumista. Nyt helleraja on rikottu neljänä päivänä.

Tähän mennessä ylin lämpötila, 31,4 astetta, mitattiin Kouvolassa 03.07.2015.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.