Jääkiekon World Cup uudistuu: pelejä useammassa kaupungissa ja jopa Euroopassa, erikoisjoukkueet jäävät historiaan

Jääkiekkoliiga NHL ja sen pelaajayhdistys NHLPA viimeistelevät vuoden 2020 World Cup-turnauksen suunnitelmia. NHL:n varakomissaari Bill Dalyn mukaan otteluita todennäköisesti pelataan useammassa ja kaupungissa ja viime vuonna nähdyt erikoisjoukkueet poistuvat.

Verkkosivusto The Fourth Periodin mukaan suurin muutos vuoden päähän suunnitellussa World Cupissa on isäntäkaupunkien määrä. Vuonna 2016 kaikki ottelut pelattiin Torontossa ja turnausta edeltäviä otteluita pelattiin ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa.

NHL:n varakomissaari Daly kertoo NHL:n haluavan tulevalle kaudelle useamman isäntäkaupungin. Turnausta edeltävistä otteluista ei ole hänen mukaansa vielä keskusteltu.

– Voin jo sanoa, ettei turnausta todennäköisesti pelata vain yhdessä paikassa. Otteluita pelataan useammassa kaupungissa ja todennäköisesti myös Euroopassa.

Edellisessä turnauksessa mukana olivat Euroopan, Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden omat joukkueet. Turnauksessa pelasivat myös Kanada, USA, Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Tshekki.

– Euroopan ja alle 23-vuotiaiden joukkueet olivat mielestäni kertaluontoinen kokeilu. Meidän intressimme on todennäköisesti saada maiden omat joukkueet, mutta sekään ei ole kiveen hakattua.

Lehden mukaan myös NHLPA on samoilla linjoilla.

Työehtosopimus ratkaisee turnauksen kohtalon

World Cup liittyy tiiviisti NHL:n pelaajayhdistyksen neuvotteluihin uudesta työehtosopimuksesta. NHLPA-pomot ovat tavanneet pelaajia koko alkukauden ja keskustelleet nykyisen työehtosopimuksen ongelmista.

– Suunnittelemme World Cupia, mutta kaikki riippuu siitä, saammeko ratkaisun työvoimakysymykseen. Ne ovat riippuvaisia toisistaan, mutta suuria yllätyksiä ei ole luvassa, Daly kertoi sivustolle perjantaina.

The Fourth Periodin lähteen mukaan NHL:n ja pelaajayhdistyksen tulisi päättää World Cupin järjestämisestä tammikuussa, jos turnaus halutaan järjestää vuonna 2020. Dalyn mukaan päätös pitäisi saada vuoden loppuun mennessä, mutta jos nykyistä työehtosopimusta ei jatketa, tilanne voi vielä muuttua.

NHL:llä on ensimmäisen kerran mahdollisuus jättäytyä sopimuksesta pois 1. syyskuuta 2019. Se tarkottaisi työsulkua kaudelle 2020-2021. Jos NHL hylkää sopimusehdotuksen, NHLPA voi muodostaa uuden ehdotuksen 13. syyskuussa 2019. Jos kumpikaan osapuoli ei hyväksy uutta ehdotusta, nykyinen työehtosopimus jatkuu kauteen 2021-2022 asti.

– Joko saamme tai emme saa sopimusta muutaman kuukauden kuluessa, Daly tokaisi.

Vuoden 2016 World Cupin pelaamisesta ilmoitettiin tammikuussa 2015.  

Lue myös:

    Uusimmat