J.K. Rowling väittää entisen miehensä pitäneen Harry Potter -käsikirjoitusta kiristysaseena – kirjailija keksi ovelan suunnitelman

Onko teidän hyllyssänne kymppitonnin arvoinen Harry Potter? Näin tarkistat 0:35
Onko teidän hyllyssänne kymppitonnin arvoinen Harry Potter? Näin tarkistat.

Kirjailija J.K. Rowling kertasi entistä avioliittoaan podcastissa.

Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling teki Witch Trials of J.K. Rowling -podcastin jaksossa paljastuksia avioliittostaan ensimmäisen puolisonsa Jorge Arantesin kanssa. Rowling ja Arantes olivat naimisissa vuosina 1992–1995.

Rowling muisteli podcast-jaksossa hänen ja Arantesin tilanteen olleen huono. Parin liittoa varjosti muun muassa Rowlingin läpikäymä traumaattinen keskenmeno, joka huojutti kirjailijan mielenterveyttä.

– Tilanne oli huono, mutta ennen kuin sen kokee henkilökohtaisesti, ei tiedä, miten päättää toimia. Jätin hänet kahdesti ennen kuin lähdin lopullisesti, ja sitten palasin kahdesti, Rowling muisteli.

Rowlingin mukaan ex-parin avioliitto muuttui jossain vaiheessa väkivaltaiseksi ja kontrolloivaksi. Hän väitti Arantesin muun muassa kolunneen hänen käsilaukkunsa läpi joka kerta, kun Rowling palasi kotiin.

– Minulla ei ollut avainta omaan etuoveeni, sillä hänen täytyi hallita ovea. Hän ei ole tyhmä ihminen. Luulen, että hän tiesi tai epäili minun yrittävän livistää uudelleen, hän sanoi.

Rowling kertoi eläneensä kauhessa jännitystilassa, jossa hänen täytyi "näytellä" jatkuvasti. 

– Enkä mielestäni ole kovin hyvä näyttelijä. En usko, että minulla on kovin hyvä pokerinaama. Se oli valtava rasite esittää ikään kuin en olisi lähdössä. Se on kauhea tapa elää, hän kertoi.

Samaan aikaan Rowling kirjoitti Harry Potter -kirjasarjaansa. 

– Itse asiassa [Arantes] tiesi, mitä käsikirjoitus merkitsi minulle, koska jossain vaiheessa hän otti käsikirjoituksen ja piilotti sen. Ja se oli hänen panttivankinsa, hän paljasti.

Kirjailijan mukaan tilanne eteni siihen pisteeseen, että hän otti päivittäin pari sivua käsikirjoituksesta mukaansa töihin ja otti sivuista kopiot siltä varalta, että Arantes tuhoaisi hänen tekstinsä. Tuolloin Rowling oli myös päättänyt lähteä liitosta lopullisesti.

– Ja vähitellen henkilökunnan huoneen kaapissa ollut kopiotu käsikirjoitus kasvoi ja kasvoi, koska epäilin, että jos en pääse lähtemään koko käsikirjoituksen kanssa, hän polttaisi sen tai pitäisi sitä "panttivankinaan", Rowling sanoi.

Rowling kertoi käsikirjoituksen olleen parin tuolloin vielä syntymättömän lapsen lisäksi ainoa asia, jonka hän asetti liitosta lähtiessään etusijalle.

– Mutta siinä vaiheessa olin vielä raskaana, joten lapsi oli niin turvassa kuin siinä tilanteessa voi olla, hän totesi.

Rowling kohautti muutama vuosi sitten julkaisemalla Twitter-tilillään transfobiseksi tulkittuja kommentteja. Vuonna 2019 Rowling esimerkiksi puolusti Twitterissä tutkija Maya Forstateria, joka menetti työnsä Center for Global Development -ajatushautomossa sen jälkeen, kun oli julkaissut Twitterissä useita transfobisena pidettyjä viestejä. Rowlingilla itsellään on Twitterissä lähes 14 miljoonaa seuraajaa.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat