Ivan Puopolon kolumni: Vääryyksiä kaupan! Ostakaa, ostakaa!

6:42
Valion turkkilaisen jogurtin pakkaus saa uuden ilmeen – brändi- ja vastuullisuusjohtaja kertoo, miksi tuotteen ulkoasuun on tehtävä muutoksia

Vääryyspöhinä käy kuumana. Oikeammin sanottuna ehkä liiankin kuumana. Aihetta ruotii kolumnissaan MTV:n Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo.

Olette ehkä huomanneet viime aikoina lisääntyneen vääryyksien määrän. On vääriä sanoja, ajatuksia, logoja, jäätelöpuikkoja, pelikortteja ja jugurttipurkkeja. Kun historiaa kirjoitetaan uusiksi, Suomi onkin yhtenä aamuna kolonialistinen. Rasismia löytyy nykyisin jopa avaruudesta

Saattaa tuntua epätodelliselta, eikä ihme. Vääryysmarkkinat ovat nimittäin ylikuumentuneet.

Vääryysmarkkinat ovat kuin mitkä tahansa markkinat: on ostajia ja myyjiä. Myytävänä on kaikenlaista rasismista misogyniaan ja homofobiasta fasismiin.

Kauppaa ei käydä rahalla vaan sosiaalisella pääomalla. Se, joka onnistuu löytämään vääryyttä, saa korvaukseksi kunniaa ja selkääntaputuksia. Vääryyksien löytäjä on sankari!

Ostajat puolestaan voivat kätevästi osoittaa muille olevansa hyviä ihmisiä. Kun suureen ääneen tuomitsee twiitin, logon tai väärämielisen, voi parantaa maail... hioa imagoaan samalla, kun Netflix pyörii. Kuka nyt ei pahuutta vastustaisi.

Oikea vääryys on unohdettu

Ylikuumentuneilla vääryysmarkkinoilla olennaista ei ole se, onko kyseessä ihan oikeasti vääryys. Riittää, että jotkut uskovat sen olevan vääryys.

Mitä vähäpätöisemmän teon saa näyttämään silmittömältä pahuudelta, sen parempi. Maailman parhaat vääryyskauppiaat yhdistävät perus-Pasin sometykkäyksen käden käänteessä holokaustiin. Silmänräpäyksessä Pasi on potentiaalinen kansanmurhaaja, eikä kenenkään edes tarvinnut poistua kotoa!

Kun vääryyksiä voi luoda tyhjästä, kaikki haluavat oman osansa. Kauppiaiden joukko kasvaa ja vääryyksiä syntyy liukuhihnalta: päähineitä, sketsejä, liikennemerkkejä, ammatteja, patsaita, elokuvia, kirjoja, gaaloja, ilmeitä, eleitä. Kaikki käy.

Vääryyspöhinän hurmoksessa epäkorrektisti nimetty galaksi tuntuu samalta kuin 1800-luvun orjakauppa.

Kuten aina, lopulta ylikuumentunut kupla kuitenkin puhkeaa. Vääryyksien Slushista valot sammuvat ja hurmos hiipuu.

Silloin kaupattujen vääryyksien todellinen arvo paljastuu. Pöhisijöille valkenee, että kyse ei ollutkaan ihan kohta alkavasta kansanmurhasta vaan Pasin vahinkoklikkauksesta pikku päissään perjantai-iltana.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja