Itsenäinen ja sitkeä kansa kylmässä Pohjolassa – näin suomalaiset kehuvat Suomea!

Helmi kysyi lukijoiltaan, mitkä asiat Suomessa tekevät heidät ylpeiksi. Kyselyssä kävi ilmi, että vastaajat arvostavat Suomessa turvallisuuden tunnetta, opiskelujärjestelmää ja puhtautta.

Helmi kysyi lukijoiltaan, mikä asia Suomessa tekee heidät ylpeäksi. Yli 500 vastaajaa kävi kertomassa mielipiteensä Suomen parhaista puolista!

"Naisena tunnen itseni turvatummaksi Suomessa kuin Etelä-Euroopassa"

Vastanneista 29 prosenttia oli ylpein turvallisuudentunteesta, joka Suomessa vallitsee. Ulkomailla matkustelleet vastaajat pitivät Suomea turvallisempana kuin muita maita. Vastaajat myös kokivat, että Suomessa yhteiskunta ja työnantaja luovat turvallisuuden tunnetta huolehtimalla kansalaisistaan.

– Turvallisuusalalla on paljon hyviä työntekijöitä, monissa työpaikoissakin on omat aulavartijat tai valvomovartijat. Ei tässä voi muuta kun tuntea olonsa turvalliseksi!

– Turvallisuudentunne on mielestäni Suomessa hyvä, varsinkin kun asiaa miettii ulkomailla ollessa. Ja etenkin naisena tunnen itseni turvatummaksi Suomessa kuin jossain Etelä-Euroopassa, missä miehet käyttäytyvät aggressiivisemmin naisia kohtaan, hyvässä ja pahassa. Toki Suomessakin turpiinsa voi saada etenkin humalaisilta, mutta perusarkena on kuitenkin turvallista liikkua yksin, näin minä asian koen.

– Turvallisuuden tunne on tulosta juuri kaikkien näiden kyselyn vaihtoehtojen olemassaolosta! Sairastuessa saa hoitoa, halutessaan koulutusta, tarvittaessa taloudellista tukea, ja kun haluaa niin voi nauttia kauniista ja puhtaasta luonnosta!

"Ilmainen peruskoulu on harvinaisuus"

22 prosenttia vastaajista oli ylpein suomalaisesta opiskelujärjestelmästä. Vastaajien mukaan tärkeintä opiskelujärjestelmässä oli se, että se antoi yhtäläiset mahdollisuudet kaikille suomalaisille. Vastaajien mukaan oli upeaa, ettei koulutus Suomessa maksa, vaan jokainen saa opiskella niin paljon kuin haluaa.

– Kaikilla on mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin haluaa ja kyvyt riittää.

– Täällä jokainen lapsi saa mahdollisuuden koulunkäyntiin, joka on ilmaista ja maailman parhainta.

– On ainutlaatuisen hienoa, että raha ei ratkaise koulutusta. Köyhäkin voi kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet ja motivaatio riittävät. Itselleni myös sivistyksellä on itseisarvo, se on arvokasta itsessään. Suurimpana hyötynä korkeakoulutuksesta koen, että ymmärrän tutkimusten hyödyt ja rajoitukset, osaan kyseenalaistaa asioita ja toisaalta arvostaa perusteltua argumentointia ja kunnollista tutkimusta.

– Ilmainen peruskoulu ja monipuolinen kouluruoka ovat harvinaisuuksia maailmalla. Itse opiskelin ammattiini työn ohella, oppisopimuskoulutuksessa, saaden alani työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Eikä Suomessa tarvitse olla varakas että voi mennä esimerkiksi lukioon tai yliopistoon. USA:ssa vanhemmat maksavat itsensä kipeiksi lastensa opintojen vuoksi!

Puhdas vesi ja ilma

Vastanneista 18 prosenttia ylpeili Suomen puhtaudella. Luonnon puhtaus ansaitsi kiitosta. Moni vastaaja oli matkustellut ja päässyt näkemään muiden maiden oloja niin, että oli alkanut arvostaa Suomen puhtautta vielä enemmän.

– Kun on käynyt jossain ulkomailla ja nähnyt kaikki ne likaiset olot, niin ymmärtää, kuinka puhdas Suomi tosiaan on!

– Täällä on puhdas vesi ja ilma.

"En tiedä ketään, joka olisi jäänyt ilman hoitoa"

Terveydenhuolto on Suomen paras puoli, totesi vastaajista 13 prosenttia. Vastaajilla oli omakohtaisia kokemuksia suomalaisesta terveydenhuollosta ja siitä, miten maassamme autetaan esimerkiksi keskosena syntyneitä lapsia. Vastajaat kokivat, että asiat ovat todellisuudessa hyvin, vaikka valittajiakin löytyy.

– Lapseni syntyi keskosena ja hän sai huippuhoitoa, on tällä hetkellä aivan normaalisti päivä päivältä kehittyvä ja uutta oppiva lapsi.

– En tiedä ketään, joka olisi jäänyt ilman hoitoa. Aina valitetaan, mutta todellisuudessa kaikki on todella hyvin. Turhan valittajat kuormittavat terveydenhuoltoa! Asiasta kun menee hoitoon, niin saa hyvää hoitoa!

– On mukava tietää, että täältä saa apua, jos on kurja olo. Löytyy lääkkeitä ja tietoa terveydestä!

"Suomalaisena olo on parasta"

16 prosenttia kyselyyn vastanneista oli ylpeä jostakin muusta Suomessa. Moni vastaajista oli ylpeä yksinkertaisesti siitä, että saa olla suomalainen. Myös muut maamme sisukkaat ja avoimet asukkaat saivat kiitosta asenteestaan. Suomalaiset koettiin paitsi mukaviksi, myös rehellisiksi. Toinen vastaajien suitsuttama elementti oli Suomen kaunis luonto ja alati muuttuvat vuodenajat, jotka tuovat paitsi vaihtelua, myös omanlaistaan kauneutta ympärillemme.

– Ihan vaan suomalaisena olo on parasta. Kaikesta perisuomalaisesta olen ylpeä.

– Itsenäinen sitkeä kansa kylmässä Pohjolassa, ei voi muuta kun olla ylpeä ja kiitollinen tästä kokonaisuudesta. Maantieteellisestikin oikeassa paikassa kaiken lisäksi.

– Olen ylpeä siitä, että meidän kulttuurissamme ei pakoteta hymyilemään ja esittämään muuta kuin olemme, tai pakoteta vääntämään small talkia.

– Pidän siitä, miten suomalaiset yleisesti ottaen suhtautuvat muihin kansoihin tyyliin elä ja anna muidenkin elää. Tämä tosin välillä kääntyy myös tympeäksi nurkkakuntaisuudeksi ja oman reviirin ylisuojelemiseksi, missä toivon porukan vähän skarppaavan. Mutta yleisesti ottaen positiivisuuden puolella vielä mennään.

– Kiltteydestä ja tunnollisuudesta. Siitä, että kunnon Suomen kansalainen maksaa veronsa mukisematta ja ilman vilunkia. Siitä, että matkalaukkunsa voi huoletta jättää hetkeksi vartioimatta junassa tai kun unohtanut jonkun arvoesineen ja joku kiltti suomalainen palauttaa sen.

– Olen ylpeä naisten asemasta. Vaikka täydellinen tasapuolisuus ei aina esimerkiksi työelämässä täytykään, niin kyllä meillä täällä Suomessa on asiat mahtavasti verrattuna sisariin monessa muussa maassa. On hienoa olla suomalainen nainen, jolla saa olla oma tahto.

– Luonto ja vuodenajat ehdottomasti. Kuun kimallus hangilla, kirkas tähtitaivas ja pirteä pakkaskeli. Keväinen auringonpaiste, orastava vehreys puissa, pensaissa ja maassa. Kesäinen linnunlaulu, yöttömät yöt, auringon lämpö ja säteily, kukkakedot ja vehreys. Syksyiset tuulet ja tuiverrukset, väriloisto metsässä ja sateen ropina ikkunalaudalla. Voiko tämän parempaa enää olla? Mahdollistaa myös monenmoiset harrastukset vuodenajasta riippuen.

– Rakastan Suomen luontoa. Suomesta löytyy niin monenlaista maaperää ja maisemaa, ettei kaikkia välttämättä edes ehdi nähdä elämänsä aikana, vaikka koettaisikin. Onneksi tämä maa ei vielä ole liian kaupungistunut ja toivottavasti niin ei tule tapahtumaankaan

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja