Itseajava auto tekee tuloaan

Automaatio etenee vauhdilla. Jo nyt monissa uusissa automalleissa on kehittynyt vakionopeuden säädin, joka ylläpitää tiettyä etäisyyttä edelläajavaan autoon.

On myös erilaisia systeemejä kuolleen kulman tunnistimesta varoituksiin takaatulevasta ajoneuvosta tai tietä ylittävästä jalankulkijasta. Ja auto kommunikoi autoliikkeen ja asiakkaan välillä, muistuttaen tulevista huolloista, huomauttaa vioista ja avaa tarvittaessa avaimen hukanneen kuskin oven ja starttaa moottorin, jotta tämä voi ajaa kotiin.

Perimmäisenä tavoitteena on itseajava auto. Se edellyttää ensinnäkin nykyistä tarkempia karttoja. Auton on esimerkiksi tiedettävä, kuinka monta kaistaa tiellä on. Autosta on oltava yhteys pilveen, jotta sää- ja liikenneolosuhteista saadaan aikaisemmin tiellä liikkuneiden kautta tietoa. Auton on myös opittava tuntemaan kuljettajan ajotavat.

Toyotan laboratoriossa, Michiganissa tutkitaan kuljettajan ja auton välistä yhteistyötä. Yksi kysymys on, miten kuski reagoi yhtäkkiä tulevaan ”ota ohjat käsiisi” –komentoon sen jälkeen kun auto on ollut pitkään automaattiohjauksella. Nokian Here-yksikkö tekee myös automaatioon tähtäävää tutkimustyötä.

Ogi Redzic Herestä arvioi, että itseajavan auton teknologia valmistuu muutaman vuoden sisällä. On sitten lainsäätäjien, vakuutusyhtiöiden ja muiden toimijoiden tehtävänä sopia sitä koskevat lait ja pelinsäännöt. Siirtyminen automatiaan tulee tapahtumaan vaiheittain automalleista ja maista riippuen.

Uusia apuvälineitä kuljettajalle

Matkalla täyteen automatioon Los Angelesin automessuilla esiteltiin erilaisia kuljettajaa helpottavia apuvälineitä.

Pioneer App Radio korvaa perinteisen autoradion ja cd-soittimen. Sen näytöllä on sovelluksia, joista saa liikennetietoja, apua navigointiin, säähän, sekä musiikkia Spotifysta Pandoraan. Näyttöä voi kääntää kojelaudassa haluamaansa suuntaan. Laite maksaa Yhdysvalloissa 500 dollaria, ja se on saatavilla myös Euroopassa.

Weather Sphere on sääsovellus, jolla kuljettaja saa tarkkaa tietoa paikallissäästä. Sen luvataan antavan 95-prosenttisen varmoja ennustuksia seuraavan puolen tunnin säästä ja 90-prosenttisen tarkkoja tietoja seuraavan tunnin ajan säästä. Esimerkiksi bussi- ja rekkakuskeille ja muille korkeiden ajoneuvojen kuljettajille tiedot lähestyvistä myrskytuulista ovat oleellisen tärkeitä. Sovelluksen lataa kannettavaan laitteeseen kertahintaan 2 dollaria.

Voice Park on vapaan pysäköintipaikan löytävä sovellus, joka ohjaa kuljettajan parkkipaikalle navigaattorin tapaan ääniohjeilla. Sovellus kysyy, haluaako kuski pysäköidä kaduille vai pysäköintihalliin. Kuljettaja voi tehdä tiedustelun jo ennen matkan alkamista. Pysäköintitiedot päivittyvät joka kahdeksas sekunti. Sovellus on ilmainen. Yhtiö tekee tuloksensa myymällä kunnille ja kauppakeskuksille pysäköintiruutuihin upotettavia anturoita, jotka välittävät tietoja vapaista paikoista.

 

Los Angelesin Automessut:

Messut on järjestetty ensimmäisen kerran 1907 ja on yksi maailman suurimmista autonäyttelyistä.

Se järjestetään tänä vuonna 22.11.2013-01.12.2013.

LA:n automessut levittäytyvät yli 870 000 neliön alueelle.

Messuille osallistuu vuosittain noin 12 000 autoteollisuuden ammattilaista ja median edustajaa yli 50 maasta.

Messut kestävät kymmenen päivää ja odotettavissa oleva vierailijamäärä on esimerkiksi tänä vuonna noin 900 000 vierasta.

Lähde: laautoshow.com

Lue myös:

    Uusimmat