Mainos

Itse tehty – suloinen joulu

Nyt on sopiva hetki ryhtyä tuumasta toimeen ja poimia askarteluvinkit oman kodin juhlaan tai lahjaksi. Tarvikkeet ja ideat odottavat vain toteuttamista, ja joulumieli alkaa samalla hiipiä tupaan.

Askarteluhetken voi järjestää vaikkapa ystävien kanssa. Taustalle hyvää musiikkia, pientä naposteltavaa ja kuulumiset vaihtuvat leppoisasti yhdessä puuhaillessa.

Innokkaimmat ovat keränneet materiaalia varastoon vuoden aikana. Askartelulehtien ja liikkeiden ideoita kannattaa soveltaa oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan. Myös kierrättäminen sopii hyvin jouluaskarteluun.

Jouluinen piparimobile on syötävän houkutteleva koriste, joka tuo tunnelmaa kotiin. Oikeiden pipareiden lisäksi sydämet voi tehdä pehmeästä kankaasta ja täyttää vanulla. Koristelua saa myös ”tuunata” vapaasti ripustamalla rautalangalla roikkumaan ajan patinoimia pikkulusikoita, pläkkipeltiesineita, muotteja tai karkkeja. Teeman jatkoksi juhlapöydän servettirenkaat syntyvät pujottamalla sopivanvärisiä helmiä lankaan ja solmimalla päät yhteen.

Omannäköisiä kuusenkoristeita saa loihdittua monista materiaaleista. Styroks-pallojen päälle voi kiinnittää pehmeää kangasta tai paperia. Kuvan esimerkki löytyy Tiimarin askarteluohjeista.

Koristeluun sopivat helmet ja kimalteet, vanhat napit ja koristenauhat. Valmiit pallot voi ripustaa myös käppyräoksaan roikkumaan. Kuvan materiaalit ja toteutus ovat Sinooperin.

Kynttilän taikaa

Kynttilöiden valaminen on hyvä tilaisuus irrottautua kiireestä ja seurata rauhassa, kun steariini pikkuhiljaa tarttuu sydänlankaan. Kynttilät nimittäin vaativat onnistuakseen ripauksen kärsivällisyyttä.

Kynttilöiden tekemiseen tarvitaan kynttilämassaa. Askartelukaupoista saa yleensä ostettua valmista seosta, mutta massan voi tehdä myös itse. Ekologinen askartelija kierrättää samalla vanhat kynttilänpätkät, jotka pilkotaan, ja vanha sydänlanka poistetaan. Massaan voi myös lisätä värejä.

Valmistusvaiheessa tarvittavia kattiloita ja kauhoja saa kirpputorilta. Muotteina voi käyttää vaikkapa kahvikuppeja, pieniä kulhoja tai maitopurkkia. Lisäksi tarvitaan sydänlankaa, jota kastetaan kynttilämassaan.

Kynttilöiden valmistaminen on monen mielestä kiehtovaa puuhaa, josta saa onnistumisen iloa. Kynttilöiden valmistukseen voivat osallistua lapsetkin, mutta vain aikuisen valvonnassa, sillä sula massa on polttavan kuumaa.

Valmiita kynttilöitä voi myös koristella tarroilla, kauniilla paperilla, pikkuesineillä ja nauhoilla. Kattaukseen ja sisustukseen sopivat lautasliinakuviot kiinnitetään kätevästi kynttilädécoupage-lakalla, joka on nestemäistä kynttilävahaa. Neuvoja kynttilöiden valmistukseen saa askarteluliikkeistä.

Makeaa lunta ja pitsiä

Tärkkääminen on näppärä konsti tehdä pienistä pitsiliinoista ja vanhojen lakanoiden koristeista jotain uuttaa. Isommista liinoista saa tehtyä koristeellisia vateja, ja pienimmät sopivat kuusenkoristeeksi.

Tärkkääminen onnistuu esimerkiksi perunajauholiuoksella. Pitsinpaloja voi myös kastaa steariiniin, jonka jälkeen kauniisti jähmettyneet koristeet ripustetaan koristeeksi. Neuvoja saa askartelupalstojen lisäksi alan liikkeistä ja harrastuspiireistä.

Sokeri on hauska materiaali, josta saa takuuvarmasti valkoisen joulun – ja myös sellaista, jonka voi syödä. Hieno sokeri levitetään lasimaljan pohjalle ”lumihangeksi”, johon sopii kokonainen tonttujoukko ja metsän eläimet. Sokeripaloja voi käyttää pieninä ”tiiliskivinä” rakentamalla niistä vaikkapa lumilinnan. Kiinnitysaineeksi sopii perinteinen tomusokerista ja munanvalkuaisesta tehty kuorrute. Lisävinkkejä koristeluun löytyy esimerkiksi Dansukkerin sivuilta.

Lankojen ja narujen kierrätystä

Kutomisharrastus on taas suosiossa, ja monessa kodissa syntyy tänäkin jouluna sukkia, lapasia, pipoja ja muita ihania neuleita. Jäljelle jäävät langanpätkät saa hyödynnettyä koristeiden tekemiseen esimerkiksi virkkaamalla. Kuvan Roseekukka-koristeen halkaisija on 7 senttiä, ja se on valmistettu Pitsikukka-kehikon avulla.

Myös punatulkut ja talitiaiset sopivat koristeeksi kuuseen, tai vaikka ikkunalaudalle. Kuvan lintujen materiaali on Hahtuvainen, mutta myös tavallinen lanka sopii askarteluun. Kolmesta Hahtuvainen-villakiekosta saa tehtyä noin seitsemän koristelintua. Tarkat tekniikka- ja valmistusohjeet löytyvät Novitan sivuilta neuleohjeet -osiosta.

Persoonallinen kääre

Kiinnostava paperi kruunaa lahjan, ja kääreen avulla voi viestittää lahjan saajalle tunnelmia sekä erilaisia teemoja. Paketit voivat myös olla kuusen alla katseiden ja sisällön arvauksen kohteina – joulun sisustuselementtinä. Sinna on Sinooperin lanseeraama suosittu tuotesarja, josta löytyvät sekä scräppäyspaperit että lahjapaperit. Niillä voit päällystää albumeita, kuvioarkeilla koristella kortteja ja lahjapaperilla paketoida lahjat. Tämän hetken suosikkeja ovat Nuotti- ja Hyvää Joulua -paperit.

Paketteihin saa kierrätettyä samalla erilaisia materiaaleja. Lahjoja voi päällystää myös kankailla ja tapeteilla. Yksiväriseen paperiin saa pirteyttä leikkaamalla vanhoista lehdistä tai joulupapereista kuvia. Vanhan kenkälaatikko ja käyttämätön rasia kannattaa myös hyödyntää. Rusetin juurelle sopivat koristeeksi kaikki pienet aarteet, kuten kävyt ja tuoksuvat kanelitangot.

Joulun odottaminen tuntuu jännittävältä, ja pienet yllätykset piristävät kaikenikäisiä. Itse tehtyjä joulukortteja voi käyttää ilahduttamiseen paketoinnissa, nimikortteina tai lahjakorttien kuorena.

Kaappien kätköistä löytyvistä kangastilkuista ja vanhoista vaatteista voi ommella pieniä pussukoita, jotka kätkevät sisälleen makeisen, pienen lahjan tai viestin. Lahjapussin voi laittaa joulupöytään jokaisen lautaselle tai käyttää yllätyspussina joulua odottaessa. Ihana joulu syntyy pienistä hetkistä ja lämpimistä tunteista.

Askarteluohjeita:

www.tiimari.fi
www.sinooperi.fi
www.novita.fi

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Tiimari, Sinooperi, Novita, SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.