Itke silloin, kun siltä tuntuu – kyyneleet tekevät hyvää niin keholle kuin mielellekin

Itkemme niin surullisena, onnellisena kuin liikutuksestakin. Itkeminen ei kuitenkaan ole pelkkää silmien kostumista, vaan sillä voi olla merkittävä vaikutus terveydelle.  

Naiset itkevät keskimäärin 47 kertaa vuodessa, miehet vain seitsemän. Itkukertojen määrällä ei kuitenkaan ole merkitystä, kunhan antaa itselleen luvan itkeä edes silloin tällöin. Tutkimusten mukaan itkeminen tekee nimittäin hyvää aivan kaikille. 

Lievittää stressiä ja jännitystä

Itkeminen auttaa meitä lievittämään stressiä, jännitystä ja ahdistusta. Mitä kauemmin pidämme nämä tunteet sisällämme, sitä todennäköisimmin ne kiehuvat jossain vaiheessa yli. Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia meistä tuntee olonsa paremmaksi itkemisen jälkeen. Tämä tieto – jos mikä – puhuu itkemisen puolesta.

Tekee sinut onnellisemmaksi

Itkeminen ja surullisena olo on tärkeää, sillä sen jälkeen arvostamme paljon enemmän onnellisuutta, hyviä hetkiä ja nauramista. Joka kerta kun itkemme, nousemme pystyyn entistäkin vahvempina.  

Poistaa myrkkyjä kehosta

Kehostamme poistuu myrkkyjä muun muassa hien mukana, mutta myös kyyneleiden kautta. Kyyneleiden kautta kehostamme poistuu erityisesti stressiin liitettäviä yhdisteitä, jolloin itkemisellä voi olla merkittävää hyötyä mielen hyvinvoinnille.

Puhdistaa nenän

Kyyneleet kulkevat kyynelkanavien kautta nenäonteloosi. Kyyneleet auttavat huuhtelemaan nenäsi ja irrottavat liman tehokkaasti. Tämä on selitys siihen, miksi nenä alkaa vuotaa usein itkemisen yhteydessä.

Laskee verenpainetta ja rentouttaa

Tutkimusten mukaan itku voi alentaa verenpainetta ja laskea sykettä. Tämä vaikutus havaittiin erityisesti henkilöillä, jotka olivat käyneet läpi tunteellisia terapiaistuntoja. Keho ymmärtää, milloin murheet on itketty pois, jolloin se pystyy rentoutumaan paremmin.

Puhdistaa silmäsi

Silmämme joutuvat jatkuvasti alttiiksi erilaisille saasteille, pölyille ja bakteereille. Kun silmät joutuvat kosketuksiin näiden aineiden kanssa, ne alkavat erittää antibakteerisia kyyneleitä pyyhkiäkseen liat pois.

VIDEO: Aina pelkkä itku ei kuitenkaan auta. Sydänsuruihin kannattaa kokeilla myös näitä vinkkejä. 

Lue myös:

    Uusimmat