Italialaiskokit paljastavat: Näin valmistuu täydellinen bolognese

Sadat italialaiskokit valmistivat oikeaoppisen reseptin mukaan pasta bolognesea näyttääkseen ihmisille, kuinka se todella kuuluu tehdä. Lue aito ja oikea resepti alta ja kokeile!

Vuosikymmenten ajan miljoonien ruokailijoiden suosiossa olevan annoksen resepti on kokkien mukaan mennyt piloille, sillä siitä on tehty niin monta muunnelmaa. Tämän vuoksi 450 italialaisravintoloiden kokkia 50 eri maasta valmistivat oikeaoppista bolognesea edistääkseen tietoisuutta reseptin oikeasta sisällöstä. Kokit hyödynsivät annoksen oikeaoppista reseptiä, joka on säilötty annoksen kotipaikan, Bolognan, kauppakamarin arkistoihin.

– Lasagnen ohella bolognese on yksi väärinkäytetyimmistä italialaisista ruoista. Annoksesta on olemassa todella hulluja versioita, ja elämäni pahimman annoksen söin Bangkokissa, "bolognesevirtuoosi" Massimo Bottura sanoo.

Kokkien mukaan maailman suosituimmat reseptit joutuvat usein väärinkäytön ja muuntelun kohteiksi, sillä ne leviävät vauhdilla ympäri maailmaa. Kokkien mukaan muita väärinvalmistettuja italialaisruokia ovat muun muassa pesto, pasta carbonara ja tiramisu.

Oikeaoppinen pasta bolognese neljälle valmistuu näin:

2 ruokalusikallista oliiviöljyä
6 viipaletta silavapitoista pekonia hienonnettuna
2 isoa sipulia pilkottuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
2 paloiteltua porkkanaa
Selleritanko
1 kg jauhelihaa
2 suurta lasia punaviiniä
800 g tomaattimurskaa
2 tuoretta tai kuivattua laakerinlehteä
suolaa ja mustapippurirouhetta
n. 1 kg kuivaa tagliatellepastaa
Raastettua parmesanjuustoa tarjoiluun

1. Lämmitä oliiviöljy suuressa paksupohjaisessa paistinpannussa ja paista pekoni keskilämmöllä rapeaksi. Lisää tavallinen ja valkosipuli ja anna pehmetä. Lisää lämpöä ja ruskista jauheliha pannulla. Lisää punaviini ja kiehuta niin kauan, että nesteestä on haihtunut kolmannes. Laske jälleen lämpöä ja sekoita joukkoon selleri, laakerinlehdet sekä tomaatit.

2. Peitä seos kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 1-1,5 tunnin ajan välillä sekoittaen. Kastike on valmista, kun seos on ehtinyt paksuuntua.

3. Valmista pasta reilussa kattilallisessa suolattua vettä. Valuta valmis pasta, jaa se lautasille ja ripottele sen päälle hieman parmesania ennen kastikkeen lisäämistä. Koristele annos parmesanilla ja ripauksella mustapippuria.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat